Kumppanisi epäterveelliset tavat voivat saada sinunkin painosi nousemaan.

Avioliiton ja painonnousun kytköksestä on julkaistu aiemminkin tutkimuksia ja jälleen tutkimus tukee väitettä, että avioliitto voi lihottaa. Tutkimuksen mukaan jos kumppanista tulee liikalihava, suhteen toisen osapuolen riski liikalihavuuteen lähes tuplaantuu.

Johns Hopkinsin yliopiston tutkija, tutkimusta johtanut Laura Cobb kommentoi, että normaalipainoiset ihmiset, joiden puolisot lihoivat normaalipainoisesta liikalihavaksi, lihoivat todennäköisemmin liikalihavaksi.

”Tämä viittaa siihen, että muutokset toisen puolison kohdalla heijastuvat todennäköisesti toiseen puolisoon, johtuen todennäköisesti samankaltaisista muutoksista ruokavaliossa, liikunnassa tai muissa tavoissa, jotka vaikuttavat liikalihavuuteen”, Cobb kertoi.

Tutkimusta varten tutkijat seurasivat noin 4 000 paria jopa 25 vuoden ajan alkaen vuosien 1987 ja 1989 väliltä. Alustavan tutkimuksen jälkeen osallistujat kävivät uusissa tutkimuksissa kolmesti noin kolmen vuoden välein ja viimeinen tutkimuskäynti tehtiin vuosien 2011 ja 2013 välillä.

Tutkimuksen alussa 23 prosenttia miehistä ja 25 prosenttia naisista oli liikalihavia.

Tutkimuksessa ilmeni, että normaalipainoiset miehet, joiden vaimoista tuli liikalihavia tutkimuskäyntien välillä, lihoivat liikalihaviksi 78 prosenttia todennäköisemmin tutkimuksen aikana kuin jos heidän vaimonsa eivät olisi lihoneet niin paljon.

Jos taas miehen paino nousi liikalihavuuteen, oli se kytköksissä 89 prosenttia kasvaneeseen riskiin lihoa liikalihavaksi vaimojen kohdalla.

Tutkimuksessa selvisi myös, että harvat liikalihavana tutkimuksen aloittaneet laihtuivat niin, että heitä ei enää voisi luokitella liikalihavaksi. Jos tällaista laihtumista oli kuitenkin tapahtunut, oli myös puolisosta tullut todennäköisemmin laihempi.

Laihtumista tutkiva Ivanka Prichard australialaisyliopisto Flindersistä kommentoi, ettei ole epätavallista, että aviopareille muovautuu yhteisiä tapoja ajan myötä, mitkä vaikuttavat heidän painoonsa.

”Ajan myötä samankaltaisuudet ruokavaliossa, varsinkin epäterveelliset puolet, voivat johtaa muutoksiin painossa”, sanoi Prichard, joka ei osallistunut tutkimukseen.

”On myös joukko paineita, jotka voivat vaikuttaa tähän, kuten lasten saaminen, työt, jaettu terveystieto, aika tai raha-asiat”, hän lisäsi.

Myös terveelliset elämäntapavalinnat voivat tarttua puolisosta toiseen, Austinissa sijaitsevan Teksasin yliopiston Population Research Centerin johtaja Debra Umberson kertoi.

”Kun avioparit kuntoilevat tai laihtuvat, käy niin usein toisen puolison ottaessa ohjat ja kannustaen toisen puolison mukaan”, Umberson selvensi.

”Vaikka kannustus ei toimisi, ajan myötä puolison ruokavalinnat ja aktiviteetit luultavasti vaikuttavat häneenkin – etenkin jos ohjat ottanut puoliso on se, joka tekee ruokaostokset tai valmistaa ateriat”, jatkoi Umberson, joka ei myös osallistunut tutkimuksen tekoon.

Tutkimusta tehneet kuitenkin huomauttivat tutkimuksensa puutteista, kuten pitkä väli neljännen ja viimeisen tutkimuskäynnin välillä. Sen lisäksi iso osa osallistujista menehtyi tai lopetti tutkimuksen ennen viimeistä tutkimuskäyntiä.

Lähde: Huffington Post