Kutinaa ja paukamia: Näin hoidat kesän takuuvarmojen seuralaisten aiheuttamia iho-oireita

Moni ottaa kesän ilolla vastaan, mutta samaa ei voi sanoa kesän mukana tulevista seuralaisista: erilaisista hyönteisistä.
Hyönteiset kuuluvat kesään aivan kuin aurinkoiset päivät, mansikat ja kukkiva luontokin. Etenkin pölyttävät hyönteiset ovat tärkeitä, sillä ilman niitä maailman ruokatuotanto olisi isoissa vaikeuksissa.
Vaikka hyönteiset ovat tärkeitä, saavat ne monet näkemään punaista – kirjaimellisestikin. Hyönteisten pistot ja puremat voivat aiheuttaa monenlaisia iho-oireita, joihin lukeutuu punoitus.
Hyönteisten pistot ja puremat voivat aiheuttaa myös jopa allergisen reaktion. Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan Suomessa yleisimmät allergiaa aiheuttavat lentävät hyönteiset ovat hyttyset, joiden pistoille herkistyvät lähes kaikki.
Noin kymmenen prosenttia saa voimakkaampia allergiaoireita hyttysten pistoksista. Pistiäisallergisia (ampiainen, mehiläinen ja kimalainen) väestöstä on puolestaan noin 2 prosenttia.
Sen sijaan mäkäräiset, polttiaiset ja hirvikärpäset eivät yleensä aiheuta allergiaa ja paarman puremakin vain harvoin.
Lieviin oireisiin helpotusta kotioloissa
Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan suurin osa ihmisistä reagoi hyönteisten pistoihin ja puremiin lievästi. Useimpien hyönteisten pistoista ja puremista tulee yleensä paikallista punoitusta ja turvotusta, kutinaa ja paukamia.
”Kutinan lievittämiseen voi kokeilla hydrokortisonivoidetta tai paikallisesti käytettävää antihistamiinia. Käteviä ovat esimerkiksi apteekista saatavat antihistamiinipuikot”, Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs kertoo.
Antihistamiinia voi ottaa myös ennakoiden. Jos tietää menevänsä paikkaan, missä on paljon hyönteisiä, antihistamiini kannattaa ottaa ennen lähtöä.
”Turvotusta voi puolestaan lievittää pitämällä jotakin viileää pistokohtaa vasten, esimerkiksi kylmällä vedellä kasteltua pyyhettä tai kylmäpakkausta. Jos pistoskohdat ovat kovin kipeitä niin kipulääke voi helpottaa kipua”, Ijäs neuvoo.
Lääkäriin on mentävä, jos oireet eivät helpota kotikonstein tai iho-oireet leviävät itsehoidosta huolimatta tai pistokohdat tulehtuvat.
Vakavissa oireissa mentävä lääkäriin
Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan hyttysallergia ilmenee kahdella tavalla. Heti piston jälkeen pistokohtaan ilmestyy nokkospaukama, joka häviää muutamassa tunnissa, ja kohtaan voi syntyä myös parin tunnin kuluttua kutiseva näppy, joka voi kestää useita päiviä.
Paarman pistot aiheuttavat tyypillisesti laajan, turvonneen paukaman, jonka keskellä on vetistävä näppylä. Pistiäisallergiassa puolestaan turvotusta ja nokkospaukamia tulee pistokohdan ympärille ja myös kohdan ulkopuolelle, usein laajoille alueille.
”Ennaltaehkäisevästi otettu antihistamiini auttaa helpottamaan allergiaoireita pienentämällä pistospaukaman kokoa ja vähentämällä kutinaa”, Ijäs sanoo.
”Antihistamiineja on hyvä käyttää 2-3 päivän ajan hyönteisen piston tai pureman jälkeen. Myös kortisonivoide ja antihistamiinipuikko tuovat helpotusta oireisiin”, hän lisää.
Voimakas turvotus ja iho-oireet sekä oireiden voimakas leviäminen kauas pistopaikasta viittaavat vakavaan hyönteisallergiaan. Samoin hengenahdistus, verenpaineen lasku, nielun tai kaulan turvotus, ja tällöin on mentävä heti lääkäriin.
Allergiselle pisto voi olla hengenvaarallinen
Vakavassa pistiäisallergiassa on anafylaksian riski, Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa. Anafylaksia on vakava yliherkkyysreaktio, joka alkaa äkillisesti, etenee nopeasti ja aiheuttaa oireita samanaikaisesti useassa eri elimessä.
Oireita voi ilmetä esimerikiksi ihossa, hengityselimissä, verenkierrossa ja sydämessä sekä nielussa. Anafylaksia etenee muutamassa minuutissa ja on hengenvaarallinen.
Anafylaksian ensihoitona käytetään adrenaliinia, joka pitää antaa heti oireiden ilmaantuessa. Yleensä anafylaksiariskisellä on mukanaan lääkärin määräämät omat helppokäyttöiset adrenaliini-injektorit.
”Anafylaksiassa tärkein hoito on mahdollisimman nopeasti pistetty adrenaliini-injektio. Tämän jälkeen on aina soitettava hätäkeskukseen (112)”, Ijäs painottaa.
Vaikka hyönteiset ärsyttävät ja kenties pelottavat, on syytä muistaa, ettei pölyttäjiä saa hävittää tai hätistää alueeltaan, vaan pölyttäjien suojelun on tärkeää. Kerroimme myös aiemmin, miten voit tehdä pihastasi pölyttäjäystävällisen.
- Älä ikinä sano näitä 7 lausetta raskaana olevalle naiselle
- Tämä yrttitee auttaa turvotukseen kaikkein tehokkaimmin
- Näillä 12 tavalla nainen tuhoaa mahdollisuutensa onneen
- Näin persoonallisuutesi muuttuu, kun vanhenet – Oletko huomannut jo näitä 9 muutosta?
- Nerokas vinkki: Pakasta viini jääpalamuoteissa – tämän hyödyn saat siitä
- Näitä kahta perusruokaa et saisi lämmittää mikrossa – voivat muuttua vaarallisiksi
- Nainen avautuu: ”Ystäväni mukaan pilasin hänen häänsä, vaikka en tiennyt hänen menevän naimisiin…”
- Jos et juo vettä koko päivänä, voi sinulle tapahtua nämä 6 asiaa
- Tulet pettymään, jos heität kodistasi nämä 5 asiaa pois
- Tästä syystä himoitset makeaa – uusi tutkimustulos
- Juo joka aamu lasillinen sitruunavettä – Nämä 10 muutosta tapahtuvat kehossasi
- Nainen pitää sänkynsä vieressä kahta halkaistua sitruunaa – lue miksi sinunkin kannattaisi tehdä niin
- Laita sitruuna astianpesukoneeseen pesun ajaksi – tämä mieletön vaikutus sillä on
- Näitä 7 asiaa ei koskaan tehdä onnellisissa parisuhteissa
- Näitä kahta perusruokaa et saisi lämmittää mikrossa – voivat muuttua vaarallisiksi
- Jos haluat pitää miehesi, älä koskaan sano hänelle näitä kuutta asiaa – ”Iskämahasi on ihana! …”
- Mies! Näistä 7 merkistä tiedät, että sinulla on maailman paras vaimo
- Nämä 10 merkkiä kertovat, että hän on sinulle se oikea
- 7 elintarviketta, joita ei kannata säilyttää jääkaapissa
- Tee näin ja mies kaipaa aina lähellesi – 7 täydellisesti toimivaa tekoa