YK:n julistamaa maailman mehiläispäivää vietetään perjantaina 20. toukokuuta viidettä kertaa.

Mehiläiset ja muut pölyttäjät ovat korvaamattomia ruokatuotannon ja luonnon monimuotoisuuden kannalta. Ihmisten toimien vuoksi pölyttäjät ovat kuitenkin vaarassa.

Tietoisuuden lisäämiseksi YK julisti toukokuun 20. päivän maailman mehiläisten päiväksi. Päivällä pyritään vahvistamaan niitä keinoja, joiden avulla mehiläisiä ja muita pölyttäjiä voidaan suojella.

Pölyttäjien ahdinko koskettaa kaikkia; Suomessakin mehiläiset, kimalaiset ja muut pienet pölyttäjät tekevät merkityksellistä työtä ruokaturvan hyväksi.

”Jopa 90 prosenttia maailman luonnonvaraisina kukkivista kasveista tarvitsevat pölyttäjiä, ruokakasveista osuus on 75 prosenttia. Meillä Suomessa tärkeimpiä luonnollisia pölyttäjiä ovat kimalaiset ja mehiläiset. Ilman niitä ei esimerkiksi olisi metsissä marjoja, joita poimia”, Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula kertoo.

Pölytystä hoitavat meillä ja muualla myös esimerkiksi kukkakärpäset, perhoset, kovakuoriaiset ja jotkin ampiaislajit.

Iloa itselle ja pölyttäjille

Jokainen voi yrittää helpottaa pölyttäjien elämää omalla pihallaan ja puutarhassa. Vaikka lahoavat risukasat tai pystyyn kuolleet kelopuut eivät houkuttaisi omassa lähiympäristössä, ovat ne mahtavia pesä- ja talvehtimispaikkoja pölyttäjille ja nurmikon täyttävät voikukat ovat tärkeitä lentäville hyönteisille.

Voikukat voi toki poistaa, kunhan pitää huolen että jotain kukkivia kasveja pihalta löytyy. Hyönteisnäkökulman ottaminen voi auttaa suhtautumaan näihin koti- tai mökkipihan kauneusvirheisiin positiivisemmin.

”Mahdollisimman monimuotoinen ympäristö, johon kuuluu niin hoitamattomia metsiköitä ja joutomaata kuin monipuolista kukkivaa lajistoakin, palvelee pölyttäjiä parhaiten”, PR- ja viestintäpäällikkö Mari Rouvi Fiskarsilta sanoo.

”Siistiinkin puutarhaan voi aina istuttaa kukkia! Osa pihan tasaisesta vihreästä nurmikosta voisikin olla kukkaniittyä. Koko kesän kukkiva piha tuo myös paljon iloa”, hän lisää.

Mehiläislive seuraa pesän eloa

Pölyttäjäystävällistä puutarhanhoitoa voi lähestyä myös valitsemalla istutuksiin läpi kasvukauden kukkivia kasveja ja välttämällä kemiallisten torjunta-aineiden käyttöä. Käsistään kätevä voi nikkaroida lähiympäristöönsä hyönteishotellin.

”Pölyttäjien läsnäolo ja hyvinvointi on meidän kaikkien etu, jatkossa jopa kriittinen tekijä ruoantuotannon turvaamiseksi”, Karjula tiivistää.

Alla löydät yhden ohjeen, miten teet hyönteishotellin ja näin helpotat pölyttäjien elämää. Jos taas haluat tutustua lähemmin mehiläispesän elämään, se onnistuu YIT:n mehiläislivessä, joka on avattu maailman mehiläispäivän alla ja se kestää elokuuhun – löydät liven täältä.

Näin teet hyönteishotellin

  • Rakenna neljästä noin 15 cm mittaisesta laudanpätkistä neliön muotoinen kehikko ja peitä toinen sivu vanerilla tai vahvalla pahvilla. Myös ontto puunrungon pätkä sopii kehikoksi.
  • Täytä kehikko luonnonmateriaalilla, kuten kaislalla, lahonneilla oksilla, kävyillä, heinällä ja sammaleella.
  • Kehikon päälle voi laittaa kanaverkkoa, joka pitää sisustuksen paikoillaan ja estää lintuja popsimasta hotellin asukkeja.
  • Ripusta hyönteishotelli tuulensuojaisaan paikkaan, jossa aurinko kuivattaa aamukasteen.