Tunnesyömiseen tulee suhtautua aina riittävällä vakavuudella, sillä se saattaa aiheuttaa jopa vakavia terveysongelmia.

Tunnesyömisellä käsitetään tilanne, jossa koettuasi surua, stressaantuneisuutta, tylsyyttä, tai joskus jopa ylenpalttista onnellisuutta, sinut valtaa napostelun himo ja saatat kokea tyydytystä saadessasi suuhusi jotain mistä pidät. Tämä himo kohdistuu yleensä epäterveellisiin vaihtoehtoihin, kuten suklaaseen, karkkeihin, rasvaisiin leivonnaisiin ja muihin korkeaenergisiin ruoka-aineisiin. Yleensä negatiiviset tunnetilat aiheuttavat enemmän tunnesyömistä, kuin positiiviset.

Ei niinkään ole vaarallista, jos joskus koettuasi hieman enemmän masennusta ja alakuloa, käperryt sohvan nurkkaan jäätelökipon kera. Vakavia seuraamuksia tunnesyöminen aiheuttaa silloin, kun se on hallitsematonta ja ajaa sinut hyvin usein, päivittäin tai useamman kerran päivässä, nojautumaan johonkin suuhunpantavaan. Tunnesyöminen nimittäin saattaa viedä sijaa terveellisiltä vaihtoehdoilta ja kasvattaa vatsan ympärystä reilusti. Ylipaino kasvattaa taas riskiä mm. sydän- ja verisuonitaudeille.

Keinoja tunnesyömisen hallintaan saamiseksi

1. Ole aina ystävällinen ja lempeä itsellesi

Ensimmäinen askel on alkaa tuntea myötätuntoa itseäsi kohtaan. Se, että kritisoit itseäsi, ei palvele sinua. Rentoudu ja ole itsellesi lempeä. Salli omat virheesi ja äläkä tunne huonoa omaatuntoa tekemättömistä asioista.

2. Etsi ratkaisu

Tunnesyömisessä on kyse aina enemmän tunteesta kuin ruoasta. Sinun kannattaa tehdä luettelo asioista, jotka stressaavat tai ahdistavat sinua, ja tehtävä suunnitelma niiden korjaamiseksi. Yritä ratkaista ongelmat aina parhaalla mahdollisella tavalla. Jos jotkut ongelmat eivät ole hallinnassasi, se ei tarkoita sitä, etkö itse voisi hallita omaa toimintaasi. Jos et itse kykene selvittämään ongelmia, kannattaa apua hakea terveysalan ammattilaiselta. Muista, terveysalan ammattilaiset ovat koulutettuja osaajia, joilla on valtavasti tietoa ja keinoja auttaa sinua, olipa ongelmasi mikä tahansa.

3. Pysähdy

Saadaksesi tunnesyöminen hallintaan, saattaa pysähtyminen on paikallaan, jopa monta kertaa päivässä. Pysähtyminen ei tarkoita tässä tapauksessa fyysistä paikalleen jäämistä, vaan seisahtumista tunnetasolla, kun koet ahdistavan tai stressaavan tunteen tulevan. Yleensä toimimme pitkälti vaistojemme ja tottumustemme mukaan, silloin on riski tehdä ns. väärä valinta, sen kummempaa asiaa ajattelematta. Seuraavan kerran kun sinut valtaa epämieluisa tunne ja sen mukana lähes hillitsemätön napostelun tarve, pysäytä itsesi ja ohjaa itsesi ajattelemaan tai tekemään jotain muuta. Voit myös laskea mielessäsi esimerkiksi kymmeneen. Pääsääntö on, että aina kun opittu toiminta meinaa tulla automaattisesti, pysäytä itsesi ja ohjaa itsesi muuhun ajatukseen tai toimintaan. Sinulla on paljon enemmän potentiaalia hallita itseäsi kuin uskotkaan!

Jaa juttu ystäville!

Lue myös: Helpota stressiä ja ahdistusta ruokavalion avulla – 6 vinkkiä

Lähde: Woman Daily Magazine