Korona-aika tuo uudenlaisia haasteita suomalaisten seksielämälle – näin pidät seksielämäsi kunnossa

Kotiin eristäytyminen ja poikkeusolot vaikuttavat niin sinkkujen, parisuhteessa olevien kuin perheellisten seksielämään.

Arki on muuttunut monella tapaa, kun suomalaiset sulkeutuivat koteihinsa koronaepidemian myötä ja myös seksielämä on saanut siitä osansa. Kaalimato.comin mukaan eristäytyminen kotioloihin tuo uudenlaisia haasteita suomalaisten seksielämälle ja herättää paljon kysymyksiä.

Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen vastasi kotolilijoita askarruttaviin kysymyksiin seksielämästä ja antoi samalla neuvoja, miten seksielämän voi pitää kunnossa tällaisena poikkeusaikana.

Mitä etäseksin harrastamisessa tulisi ottaa huomioon?

Lavikainen muistuttaa, että suositusten mukaan turhia lähikontakteja tulee tällä hetkellä välttää. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei toisaalla asuvaa kumppaniaan pysty näkemään tai tuoreen tapailukumppanin kanssa ei ole mahdollista treffata kasvotusten.

”Etäseksi on oivallinen tapa saada seksuaalista nautintoa ja pitää kumppanin kanssa kipinää yllä”, Lavikainen kertoo.

Seksuaaliterapeutin mukaan etäseksiin on monenlaisia tapoja ja välineitä, mutta useimmiten se tapahtuu puhelimen tai tietokoneen välityksellä. On hyvä tiedostaa, että tällaisiin intiimeihin hetkiin liittyy aina omat tietoturvariskinsä, oli puhelimen päässä oma rakas kumppani tai uudehko tuttavuus deittisovelluksesta.

Lavikainen huomauttaa, että tuntemattomien ihmisten kanssa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta, mikäli olet aikeissa lähettää arkaluontoista kuva- tai videomateriaalia.

”Muista myös, että etäseksissä pätee samat säännöt kuin kasvotustenkin: tee vain asioita, jotka tuntuvat hyvältä. Huomio myös, että etäseksi voi vaatia normaalia enemmän käytännön järjestelyitä sinulta ja kumppaniltasi, mikäli koko perhe on eristäytyneenä neljän seinän sisälle”, hän jatkaa.

Kuinka voin järjestää kahdenkeskistä aikaa kumppanini kanssa, kun lapset ovat koko ajan kotona?

”Lasten ollessa poissa päiväkodeista ja kouluista, voi tuntua, ettei arjessa ole omaa rauhaa riittävästi. Lemmenhetkiin on kuitenkin mahdollista löytää sopiva tilaisuus, kun hyödyntää muuttuneen arjen uusia aikatauluja”, Lavikainen sanoo.

Esimerkiksi kahdenkeskistä aikaa voi yrittää löytää aamuista ja illoista, kun lapset nukkuvat. Päiväsaikaan lapsille voi tarjota erilaisia virikkeitä, kuten tv-ohjelman, jonka aikana kumppanin kanssa pääsee livahtamaan vaikkapa suihkuun, saunaan tai vessaan. Vanhemman lapsen voi antaa viettää aikaa myös ulkona, vaikka kavereita ei näekään.

Mitä tehdä sinkkuna, kun en voi tapailla ketään, enkä tiedä kuinka kauan tämä tilanne tulee kestämään?

Lavikaisen mukaan vallitsevaan tilanteeseen voi olla hankala sopeutua, mikäli on sinkkuna omassa arjessaan tottunut treffailuun tai säännölliseen seksin harrastamiseen.

”On hyvä muistaa, että silloin kun seksielämä toisen ihmisen kanssa on tauolla, voi omasta seksuaalisesta nautinnostaan pitää huolta sooloseksin avulla”, hän kertoo.

”Nyt on myös erityisen tärkeää pitää yhteyttä omiin ystäviinsä ja muihin läheisiin ja etsiä vertaistukea esimerkiksi netin ja sovellusten keskusteluryhmistä. Suosittelen lämpimästi videopuheluita, jotka tuovat ihmiset huomattavasti lähemmäksi, kuin viestit ja tavalliset puhelut”, Lavikainen vinkkaa.

”Käytä siis tämä aika ennen kaikkea tärkeimmästä asiasta eli itsestäsi huolehtimiseen”, hän lisää.

Onko seksiä turvallista harrastaa näinä aikoina?

Lavikainen muistuttaa, että mikäli sinulla tai kumppanillasi on todettu koronatartunta, tulisi samassa taloudessa asuvien eristäytyä sairastuneesta eri huoneisiin.

”Seksiä on suotava välttää myös siinä tapauksessa, mikäli itsellä tai kumppanilla on kipeä olo”, hän sanoo.

Lavikaisen mukaan täysin oireettomat saman katon alla asuvat kumppanit voivat kuitenkin harrastaa seksiä, kun taas seksin harrastamiseen muiden kanssa pätevät samat ohjeet kuin muussakin kanssakäymisessä, eli fyysistä kontaktia tulee välttää. Sooloseksi ja seksivälineiden kanssa puuhastelu on kuitenkin aina turvallista.

Kotiin eristäytyminen saa minut kyllästymään kumppanini seuraan ja seksielämämme kärsii – mitä tehdä?

”Yhteinen aika kumppanin kanssa on lisääntynyt monilla huomattavan paljon, eikä tilanne ole aina ongelmaton. Mikäli seksielämässä on ollut haasteita jo ennen koteihin eristäytymistä, saattavat ongelmat korostua nyt entisestään”, Lavikainen toteaa.

Seksuaaliterapeutin mukaan jos toisen jatkuva läsnäolo kyllästyttää, on tärkeää järjestää omaa tilaa ja omaa aikaa myös saman katon alla.

”Tehkää arjessanne eri asioita, ulkoilkaa vuorotellen, menkää toiseen huoneeseen, uppoutukaa kuulokkeiden kanssa omien juttujenne pariin ja antakaa myös kumppanillenne siihen mahdollisuus”, Lavikainen neuvoo.

”Tässä hetkessä omiin tuttuihin yhteyden pitäminen on ensisijaisen tärkeää myös oman parisuhteen hyvinvoinnin kannalta. Kumppanisi ei tulisi olla ainut ihminen, jolle juttelet, vaikka et enää pääsisikään työpaikalle, harrastuksiin tai näkemään kavereitasi”, hän jatkaa.

Jatkuva yhdessä olo voi tuoda kumppanista esiin uusia asioita. Lavikaisen mukaan mikäli eristäytyminen on saanut sinussa tai kumppanissasi aikaan kyllästymistä toiseen, on nyt hyvä hetki keskustella näistä tuntemuksista.

”Ottakaa tämä aika mahdollisuutena kehittää parisuhdettanne entistäkin paremmaksi”, hän suosittelee.

”Avannut aivan uusia ulottuvuuksia”

Kotiin eristäytymisen on jatkunut jo kuukauden päivät, joten Kaalimato.com päätti kysyä suomalaisilta, millaisia muutoksia seksielämässä on ehtinyt tapahtumaan. Voit lukea tosielämän kokemuksia alta

”Seksielämä on pysynyt ennallaan määrällisesti, mutta hetket ovat jotenkin intiimimpiä ja intohimoisempia. Sooloseksi on jäänyt nollille puolison etätyön takia, koska omaa rauhaa ei ole muualla kuin suihkussa. Ehkä siksi se seksi luistaakin nyt paljon paremmin! Tämä aika on tehnyt meille todella hyvää.”
-Nainen 28 vuotta

”Kotieristys, kevät ja aurinko. Parasta, mitä pitkään aikaan parisuhteessa on ollut. Ollaan väkisin jouduttu olemaan kahdestaan ja juttelemaan erilaisista asioista, esim. seksistä. Se on avannut meille aivan uusia ulottuvuuksia niin makkarissa kuin muualla kodin uumenissa, miten lapset ovat sattuneet hereillä olemaan. Seksi parantunut ja kerrat lisääntyneet.”
-Mies 43 vuotta

”Seksiä varmasti olisi, jos rajat eivät olisi menneet kiinni ja kumpikin jäänyt omille puolille. Onneksi on erilaisia leluja, netistä löytyy katsottavaa ja yksinkin voi pitää kivaa tai samalla kun puhelinseksiä harrastaa. Kuukauden jälkeen jälleennäkemisen riemu saattaa äityä riettaaksi.”
-Nainen 26 vuotta ja mies 27 vuotta

”On ollut ihan uudenlaista yksinäisyyden tunnetta. Erosin miehestä joulukuussa. Meillä oli kuitenkin hyvinkin tiivis seksisuhde eron jälkeen, kunnes hän löysi uuden tuossa melkein kuukausi sitten. Turhauttaa ja ärsyttää, kun haluaisi tuntea toisen ihmisen ihon lämmön omaa ihoa vasten, mutta ei vaan voi. Uusiakaan mahdollisia seksikumppaneita ei uskalla tavata. Olen monta vuotta tottunut, että seksiä saa ainakin joka toinen päivä. Nyt olen ollut 2 kk ilman ja se tuntuu ikuisuudelta. Sooloseksiä en harrasta useammin, himot jyllää kyllä, mutta sooloseksi alkaa vaan ärsyttää, kun puuttuu se fyysisyys.”
-Nainen 31 vuotta

”Eristäytymisellä oli aluksi se vaikutus, että riitelimme aiempaa enemmän – kunnes tuli sovintoseksin aika! Yöllä ei ole tullut nukuttua tarpeeksi, kun emme ole malttaneet pitää näppejä erossa toisistamme. Kun molemmat ovat kotona, eikä tarvitse lähteä juuri muualle kuin töihin ja ruokakauppaan, pikaiset ehtii toimittaa milloin vain, vaikka sitten kesken telkkarin katselun. Paikat vain ovat vähän hellinä, joten täytyy varmaan panostaa seuraavaksi liukuvoiteeseen…”
-Mies 25 vuotta ja nainen 30 vuotta

”Ehkä jopa vähän vähentynyt seksi meillä. Mies tekee etätyötä kotona, itse teen töitä normaalisti eikä se kotona odottava, samoissa lökäpöksyissä kuin aamulla töihin lähtiessä istuskeleva mies hirveästi haluja herätä. Ilmeisesti etätyö tarkoittaa etäisyyttä myös aamusuihkuun ja normaaleihin vaatteisiin, normaaleihin kotitöihin, ruoanlaittoon ja kauppareissuihin. Ne on nyt ilmeisesti kaikki myös mun vastuullani, koska käyn töissä kodin ulkopuolella. Kyllä tuossa varmaan joku kieroutunut logiikka on. Vaatii valtavasti mielikuvitusta että himot herää.”
-Nainen 46 vuotta

”Seksin määrä partnereiden kanssa loppunut toistaiseksi kokonaan, mutta soolo- ja etäyhteysseksin määrä, kuten esim. sekstailu skypettelyn ohella on kasvanut huomattavasti. Tylsyys ja kotiin eristäytyminen on aiheuttanut luonnollisesti sen, että seksi pyörii mielessä aiempaa useammin ja sooloseksiä tulee harrastettua useita kertoja päivässä. Toisaalta etätyö ja etäopiskelumahdollisuus ovat vähentäneet koettua stressin määrää, joten varmasti näilläkin on seksin kannalta positiivinen vaikutus.”
-Mies 24 vuotta

Kerroimme aiemmin julkaistussa artikkelissa myös suomalaisten kokemuksia siitä, miten heidän seksielämänsä on korona-aikana muuttunut. Voit lukea lisää täällä.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.