Selvästi eniten klamydiaa todetaan nuorilla naisilla, mikä osittain selittyy naisten korkeammalla testausaktiivisuudella.

Klamydiatartunnat lisääntyvät Suomessa edelleen, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Tartuntatautirekisteristä. Klamydia on Suomen yleisin seksitauti, jonka tartuntojen määrät ovat olleet tasaisessa kasvussa viime vuosina.

Vuosien 2018 ja 2019 välillä on kuitenkin nähtävissä selkeästi korkeampi piikki ja tartuntojen määrä nousi 8,5 prosenttia. Vuonna 2019 Suomessa todettiin yli 16 000 klamydiatartuntaa.

Kaikista klamydiatartunnoista noin 60 prosenttia todettiin naisilla ja 79 prosenttia kaikista tartunnan saaneista oli 15-29-vuotiaita. Tästä voidaan tulkita, että klamydiaa todetaan selvästi eniten nuorilla naisilla.

Naisten suurempi määrä selittyy osittain sillä, että naisten testausaktiivisuus on miehiä korkeampi. Testausaktiivisuuden lisääntyminen näkyy myös tilastoissa tartuntojen määrän kasvuna, koska testaamalla yhä useampi tartunta löydetään ja saadan näin hoidettua.

Klamydia voi aiheuttaa naisilla sisäsynnytinten tulehduksen ja johtaa lapsettomuuteen, miehillä taas lisäkivestulehduksen.

Suurin osa tartunnoista oireettomia

SYNLAB Suomen tiedotteen mukaan valtaosa klamydia- ja tippuritartunnoista on oireettomia ja ne löytyvät vain testaamalla. Kaikista klamydiatartunnoista oireettomia on arviolta 80 prosenttia.

Oireettomuudesta huolimatta taudit voivat tarttua edelleen seksikumppaneihin. Usein tartunta saadaankin oireettomana tai vähäoireisena pitkään jatkuneessa seksisuhteessa, jolloin sitä ei osaa välttämättä edes epäillä.

Oireellisena klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa kirvelyä virtsatessa tai ylimääräistä vuotoa virtsaputkesta tai emättimestä. Uudessa seksisuhteessa näiden oireiden ilmaantumisen tulisi olla hälytysmerkki, jonka perusteella on syytä epäillä sukupuolitautia.

Jos seksikumppanilla on oireita, kannattaa testi silti tehdä molemmilta, koska toisella oireileva infektio voi toisella olla oireeton.

”Mitä enemmän myös oireettomat ihmiset testaavat itsensä, sen suuremalla todennäköisyydellä seksitautien määrä vähenee tulevaisuudessa. Kannustan kaikkia, joilla on oireita tai jotka edes vähänkin epäilevät saaneensa tartunnan, tekemään testin itselleen parhaalla tavalla – joko käymällä ilman lähetettä laboratoriossa, lääkärin vastaanotolla tai kotona”, toteaa SYNLAB Suomen lääketieteellinen johtaja Tommi Vaskivuo.

Kotitestaus lisännyt etenkin miesten testausaktiivisuutta

Vuodesta 2015 lähtien Suomessa on toiminut kotitestauspalvelu Testaakotona.fi. SYNLAB Suomen mukaan kaikista palvelun kautta analysoiduista klamydia- ja tippurinäytteistä noin 8 prosentissa todetaan klamydia, ja tippuritartuntoja todetaan alle 1 prosentissa näytteistä – eli siis melkein joka kymmenennellä testin tilanneella todetaan seksitauti.

Analysoitujen näytteiden pohjalta tehtyjen tilastojen perusteella kotitestauksen on todettu lisäävän etenkin miesten testausaktiivisuutta, ja kotona otetuista virtsanäytteistä löydetään enemmän positiivisia klamydia- ja tippuritartuntoja kuin perinteisesti vastaanotolla otetuista näytteistä. SYNLAB Suomen mukaan kotitestaus tavoittaa siis paremmin ne henkilöt, jotka eivät muuten kävisi sukupuolitautitesteissä, ja joilta tartunta kuitenkin löytyy.

Vaskivuon mukaan testipaketti on helppoa tilata kotiin, lähettää virtsanäyte laboratorioon ja katsoa tulokset netistä. Erityisesti nuoret kokevat kotitestaamisen mukavammaksi vaihtoehdoksi, koska testin voi ottaa huomaamattomasti kotona.

Vaskivuo toteaa klamydiatartuntojen määrän lisääntymisen olevan hieman huolestuttavaa, mutta hyvä uutinen on, että yhä useampi ihminen tekee testin.