Liikunta tekee hyvää selälle, joka kaipaa säännöllistä liikettä pysyäkseen terveenä ja toimintakykyisenä.

Jotta selkä pysyisi kunnossa ja selkävaivat loitolla, on syytä liikkua monipuolisesti ja säännöllisesti. Koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloisa arkiliikunta ja liikunnan harrastaminen on Selkäliiton mukaan vähentynyt, mutta moni on suunnannut askeleensa ulos luontoon.

Kesä onkin otollista aikaa kokeilla uusia liikuntalajeja – kesäinen luonto kun tarjoaa liikunnan harrastamiseen upeat, ilmaiset puitteet. Kesällä kannattaa hyödyntää esimerkiksi pururatoja, portaita, ulkokuntosaleja, luonnon vesiä sekä erilaisia metsämaastoja.

Monia itselle uusia lajeja voi päästä kesällä kokeilemaan myös edullisesti aina melonnasta ja SUP-lautailusta lähtien. Lisäksi kannattaa muistaa hyötyliikunta, kuten marjastus, pihatyöt ja pyöräily, jotka Selkäliiton mukaan ylläpitävät selän kuntoa.

”Tänä keväänä meidän kaikkien on pitänyt olla avoimia uudelle ja uskaltaa kokeilla. Monet ovat kokeilleet esimerkiksi nettijumppia, ja se on avannut uuden tavan harrastaa”, Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola kertoo.

”Ennen kaikkea kevään aikana erilaiset ulkoliikuntalajit ja luontoliikunta ovat kasvattaneet suosiotaan. Ne ovatkin mitä parhainta kesäliikuntaa”, hän jatkaa.

Alta voit lukea Selkäliiton vinkit kesäliikuntaan ja lisää vinkkejä löydät Selkäliiton Selkäkanavalta.

  • Riko rutiineja ja kokeile uutta liikuntamuotoa. Lajikokeilut tarjoavat uusia elämyksiä ja keholle uudenlaista haastetta.
  • Hyödynnä paikkakuntasi ulkoliikuntapaikkoja ja -maastoja. Ulkona liikkuminen on ilmaista ja virkistää mieltä.
  • Hyötyliiku. Poimi marjoja, puuhaile puutarhassa, pyöräile tai kävele kauppaan tai tutustu lomakohteeseen jalkaisin auton sijaan.
  • Rentoudu luonnossa liikkuen. Samoile metsässä, ihaile kauniita maisemia ja kuuntele metsän ääniä. Rentoutuminen vähentää kehon jännittyneisyyttä, rauhoittaa mieltä ja lievittää kipuja.
  • Ota iisisti. Sekä keho että mieli tarvitsevat aikaa myös palautua työstä. Palautumista edistää mikä tahansa itselle mieluinen toiminta, kuten liikunta tai muu harrastus, ystävien tapaaminen tai leppoisa oleskelu.