Kuolleisuus oli kymmenen vuoden tutkimusaikana suurempi niiden joukossa, joilla oli keliakia.

Keliakiaa sairastavilla on kasvanut ennenaikaisen kuoleman riski, vaikka tietoisuus sairaudesta on lisääntynyt viime vuosina ja gluteenitonta ruokaa on paremmin saatavilla. Tämä selviää ruotsalaisen Karoliinisen instituutin ja yhdysvaltalaisen Columbian yliopiston tutkimuksesta.

Karoliinisen instituutin tiedotteen mukaan aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu pieni, mutta sitkeä lisääntyneen ennenaikaisen kuoleman riski keliaakikoilla. Viime vuosina on kuitenkin diagnosoitu enemmän ihmisiä sen lievemmällä versiolla ja gluteenitonta ruokaa on laajemmin saatavilla, minkä vuoksi on epäilty, ettei keliakia olisi enää yhteydessä kasvaneeseen kuolemanriskiin.

Tutkimuksessa käytettiin kansallista dataa Ruotsin patologian osastoilta ja tutkittiin lähes 50 000 keliaakikkoa sekä heidän kuolemanriskiään. Kontrolliryhmään verrattuna keliaakikoilla oli 21 prosenttia suurempi yleinen kuolleisuus.

”Olemme tienneet, että keliakia voi aiheuttaa joukon pitkäaikaisia komplikaatioita, jotka voivat vaikuttaa elinajanodotteeseen, mutta tämä tutkimus tutkii koko populaatiota tuoreimmalta ajalta, jolloin tietoisuus keliakiasta ja gluteenittoman ruoan saatavuus on levinnyt laajalle”, tutkimusta tehnyt Benjamin Lebwohl Columbian yliopistosta sanoi.

”Tästä huolimatta saimme selville, että keliakia on kytköksissä pitkäaikaisiin seurauksiin”, hän jatkoi.

Riski suurimmillaan ensimmäisenä vuonna diagnoosin saamisesta

Tutkimuksen mukaan keliaakikoilla oli suurempi kuolemanriski sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpään ja hengityselinsairauksiin. Kontrolliryhmään verrattuna yleisen kuolleisuuden riski oli suurin ensimmäisenä vuonna diagnoosin saamisen jälkeen, mutta kasvanut riski säilyi yli 10 vuotta diagnoosin saamisen jälkeen.

Kasvanut riski havaittiin myös niillä potilailla, jotka olivat saaneet diagnoosin viime vuosina (2010-2017).

”Keliakialle on tunnusomaista inflammaatio, joka on yleisesti terveydelle haitallista. Tämän johdosta en ole yllättänyt, että löysimme monista syistä johtuvaa lisääntynyttä kuolleisuutta keliaakikoiden joukosta”, tutkimuksen tekoon osallistunut Jonas F Ludvigsson kommentoi.

Ludvigssonin mukaan sille voi olla lukuisia syitä, miksi suhteelliset riskit olivat suurimpia ensimmäisen vuoden seurannan aikana.

”Suoliston inflammaatio on usein intensiivisimmillään diagnoosin aikaan ja ennen kuin gluteeniton ruokavalio on päässyt vaikuttamaan limakalvojen parantumiseen. Toinen mahdollinen selitys on, että keliakiadiagnoosi on saatettu antaa potilaille, jotka olivat hyvin sairaita muista syistä”, hän selitti.

Erillisissä analyyseissä tutkimusta tehneet suhteuttivat sosioekonomisen tilan ja komorbiditeetin huomioiden, mutta lisääntynyt kuolemanriski keliaakikoilla pysyi tästä huolimatta. Tutkimus julkaistiin JAMA-journalissa ja voit tutustua siihen lisää täällä.

Kerroimme aiemmin, että siedätyshoidosta saatetaan saada apua keliakiaan. Voit lukea aiheesta lisää täällä.