Nykyisessä naisten vartaloihanteessa kropassa näkyy kuntoilun vaikutus.

Naiset ovat vuosien ajan tavoitelleet laihuutta, mutta tutkimuksen mukaan laihuus ei enää ole naisten viehättävin vartalotyyppi. Sen sijaan kauneusihanteet muuttuvat ja alkavat enemmän painottua vartaloihin, jotka ovat hyvässä kunnossa, treenattuja ja terveitä, ilmenee Missouri-Kansas Cityn yliopiston tutkimuksesta.

Muutos asenteissa tapahtuu The Independentin mukaan samaan aikaan, kun yhä useammat naiset löytävät painoharjoittelun hyödyt sekä ”fitspiraatiota” esiin tuovat Instagram-sivut ja #strongnotskinny-aihetunniste on nousussa sosiaalisessa mediassa. Tutkimusta johtanut Frances Bozsik selittikin, että ”hoikka ja treenattu” on nyt se ruumiinrakenne, mitä naiset tavoittelevat.

The Independentin mukaan Miss USA -kauneuskilpailuun osallistuneiden naisten kuvia arvioimalla tutkimukseen osallistuneet noin 80 naisopiskelijaa auttoivat tutkijoita osoittamaan, että kilpailun voittajat ovat olleet viime vuosina lihaksikkaampia.

Tutkimuksen toisessa osassa 64 opiskelijalle näytettiin valokuvia 14 naisesta. Jokaisesta naisesta oli The Independentin mukaan kaksi kuvaa: toisessa versiossa esiteltiin hänen todellinen vartalonsa ja toisessa kaikki merkit lihaksista ja lihaksikkuudesta poistettiin digitaalisesti, jolloin saatiin samasta henkilöstä näytettäväksi kuvat ”vain laihana” sekä ”hoikkana ja treenattuna”.

Kun osallistujille näytettiin kumpikin versio yksittäin, ei niiden saamissa arvioissa ollut eroavaisuuksia, mutta kun osallistujille näytettiin nämä kuvat vierekkäin, osallistujat arvioivat naisten näyttävän viehättävämmältä hoikkana ja treenattuna -kuvissa.

”On tapahtunut muutos laihasta naisvartalon ihanteesta sellaiseen, jossa nykyisin on mukana osoitus fyysisestä kunnosta lihaksikkuuden kautta”, Bozsik sanoi.

The Independentin mukaan Bozsik myös väittää, että naisjulkkisten keskuudessa laihuudesta ja lihaksikkuudesta on tulossa kaikkialla läsnä oleva. Tämän lisäksi hän varoittaa sosiaalisen median ”fitspiraatio”-julkaisujen vaaroista.

”Nämä sivustot antavat ihmisten kerätä kuvia naisista, joihin he samaistuvat tai ihannoivat, pohjimmiltaan antaen heidän kultivoida oman mediakokoelman, jossa hoikka ja treenattu -media on erittäin keskeistä”, Bozsik totesi.

”Tämä valokuvien valitseminen ja mediakeskittymisen kaventaminen laittamalla näitä kuvia ”seinilleen” voi epähuomiossa lisätä riskiä, että kehittyy enemmän epätyytyväisyyttä oman vartalon suhteen sekä myöhemmin syömishäiriökäyttäytymistä, mikä liittyy siihen”, hän jatkoi.

Tutkimuksen löydöksistä huolimatta sosiaalinen media myös helpottaa body positivity -aatteen nousua, missä rohkaistaan sekä naisia että miehiä hyväksymään vatsamakkaransa, selluliittinsa sekä vartalon hyllyvät kohdat.

The Independentkin huomauttaa, että vaikka treenattu vartalo on terveempi kuin riutunut kroppa, on se silti kauneusihanne, joka on kaukana monien naisten luonnollisesta ruumiinrakenteesta. Monella naisella ei tule olemaan näkyviä vatsalihaksia ja vakoa reisien välissä, mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö nämäkin naiset ole kauniita.

Voit lukea tutkimuksesta lisää täällä.

Lähde: The Independent