Terveelliset elämäntavat toki antavat yleensä enemmän elinaikaa, mutta moni muukin asia vaikuttaa siihen, kuinka pitkään me elämme.

Tämä taitaa olla ensimmäinen kerta, kun kuulet että pieni ylipaino voi lisätä elinikää. Ylipaino aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia, mutta kehon rasvan ja elinajanodotteen välillä voi olla myös positiivinen suhde. Sitä on tutkittu jo monien vuosien ajan.

Tutkimuksessa mukana olevat ihmiset, jotka olivat 70-vuotiaita ja ylipainoisia, elivät kauemmin kuin normaalit tai alipainoiset

Tutkijat keskittyivät tutkimuksessa painoindeksiin ja kuolleisuusasteisiin. He tarkastelivat lähes 300 eri tutkimusta ympäri maailmaa. Tutkimuksiin osallistui lähes 3 miljoonaa ihmistä, joista 270 000 myös kuoli. Sen mukaan ylipainoiset ihmiset elivät kauemmin kuin normaalipainoluokassa olevat. Ylipainoisten kuolleisuuden riski oli 6 prosenttia pienempi kuin normaalipainoisten.

Ikääntyneet yli 70-vuotiaat ihmiset, jotka ovat lihoneet takaisin ylimääräisiin kiloihin, olivat eläneet pidempään kuin ne, jotka eivät olleet sitä tehneet. Tutkimuksen mukaan normaalipaino ei ole enää hyödyllinen 70 ikävuoden jälkeen. Mutta tässä oli kyse vain ylipainosta, joka asettuu 30 ja alle 35 välille. Suuri ylipaino lyhentää edelleen ikävuosia.

Miksi pieni ylipaino voi lisätä elinikää?

Oikea määrä rasvaa voi lisätä kehon eristystä, parantaa kehon toimintaa sekä esimerkiksi auttaa vitamiinien imeytymisessä. Muutama lisäkilo voi suojata myös iskuilta vaikkapa vähentää lonkkamurtumien riskiä. Ja jos sairastuu eikä ruoka maistu, on muutamasta lisäkilosta myös silloin hyötyä.

Kaikista parasta olisi syödä terveellisesti ja liikkua tarpeeksi, jos haluaa elää mahdollisimman pitkään.

Lähde: Yourtango