Pentuvapaa on käytössä muutamissa yrityksissä ympäri maailmaa ja myös Suomessa ainakin yhdellä yhtiöllä.

Lemmikin kuolema voi aiheuttaa surua aivan kuin läheisen ihmisen poismeno. Suomalaisista yli puolet sallisikin vapaapäivän töistä lemmikin kuoltua, selviää koiranruokavalmistaja Edgard & Cooperin teettämästä kyselystä.

Kyselyyn osallistuneista 56 prosenttia oli sitä mieltä, että oman koiran tai kissan kuolema on hyväksyttävä syy olla pois työpaikalta. Täysin eriävä mielipide aiheesta oli noin neljänneksellä ja osittain eri mieltä oli lähes joka kymmenes kyselyyn vastannut.

”Ihmiset reagoivat lemmikin kuolemaan hyvin eri tavoin. Rakkaan lemmikin menettäminen voi olla musertava kokemus, joka haittaa henkistä ja fyysistä terveyttä, ja muuttaa omistajan arkirutiinit täysin”, sanoo Edgard & Cooperin toinen perustaja Louis Chalabi.

”Toiset häpeävät eläimensä suremista, ja toisissa lemmikin poismeno voi aiheuttaa syyllisyyttä”, hän lisää.

Pentuvapaalle kannatusta

Kyselyn mukaan noin 36 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että työpaikoilla pitäisi ottaa käyttöön niin sanottu pentuvapaa. Tämän pentuvapaan saisivat työntekijät, jotka hankkivat uuden koiran tai kissan.

Lähes neljännes vastaajista soisi uuden pennun omistajille 2-3 päivää vapaata, kun taas noin kymmenesosa pitää yhtä vapaapäivää riittävänä.

”Uuden pennun saapuminen on iso elämänmuutos niin lemmikille kuin sen omistajalle. Pennun ensimmäiset päivät uudessa kodissa ovat sen kehityksen kannalta keskeisintä aikaa, ja se sopeutuukin uuteen ympäristöönsä helpommin, jos päivät kuluvat tiiviisti yhdessä tutustuen ja puuhaillen. Pentuvapaan ansiosta omistajalla on mahdollisuus nauttia ensihetkistä uuden perheenjäsenen kanssa”, Chalabi toteaa.

Edgard & Cooperin mukaan pentuvapaa on käytössä muutamissa yrityksissä ympäri maailmaa, ja Suomessa ainakin eläintarvikeketju Musti & Mirri on ilmoittanut pentuvapaastaan vuonna 2018. Yhtiössä työntekijät saavat kolme palkallista vapaapäivää, kun uusi pentu liittyy perheeseen.

Eettistä ja ekologista koiranruokaa valmistavan Edgard & Cooperin elokuussa SynoInternationalilla teettämään kyselytutkimukseen vastasi 1 008 henkilöä, ja vastaajien ikähaarukka oli 18-80 vuotta. Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa lemmikkieläimiin liittyviin poissaoloihin liittyviä mielipiteitä ja asenteita.