Intiimin kuvamateriaalin jakaminen on hieman yleisempää naisille kuin miehille.

Etäseksiin lukeutuva intiimien kuvien ja videoiden lähettäminen kumppanille on yleistyvä tapa suomalaisten keskuudessa. Kaalimato.comin teettämän kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen (27 %) on joskus lähettänyt intiimiä kuvamateriaalia omalle kumppanille.

Flirttailevien kuvien ja videoiden lähettäminen on kaikkein suosituinta nuorten keskuudessa: alle 25-vuotiaista lähes puolet (48 %) ja 25–34-vuotiaistakin jopa 43 prosenttia kertoo joskus tehneensä niin. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään nuorten jutusta, sillä yli 65-vuotiaistakin joka kymmenennellä (10 %) on asiasta kokemusta.

Kaalimadon mukaan intiimin kuvamateriaalin jakaminen on myös aavistuksen yleisempää suomalaisnaisille kuin -miehille (30 % naisista vrt. 24 % miehistä).

”Tämän päivän nuoret ovat kasvaneet älylaitteiden ympäröimään maailmaan ja nuoret kommunikoivat luontevasti toisilleen kuvien sekä videoiden välityksellä”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen toteaa.

”Erityisesti nuorten naisten keskuudessa oman itsensä ja elämänsä kuvaaminen ja jakaminen sosiaaliseen mediaan, kuten Instagramiin, Snapchattiin tai TikTokiin on suosittua. Voisi siis uskoa, että kynnys intiimien kuvien lähettämiseen kumppanille ei ole yhtä korkea kuin vanhemmalla sukupolvella”, hän arvelee.

Ryhdy etäseksiin vain luotettavan kumppanin kanssa

Viimeistään tämän kevään koteihin eristäytyminen ajoi monet suomalaiset uudenlaisen haasteen eteen: kuinka ylläpitää parisuhteen seksielämää, jos kumppania ei pääsekään tapaamaan kasvotusten. Kaalimadon aiempi kyselytutkimus paljastikin, että neljä prosenttia suomalaisista on tutustunut korona-aikana etäseksin saloihin.

Etäseksillä tarkoitetaan intiimiä kanssakäyntiä, joka ei tapahdu fyysisesti kumppanin kanssa. Etäseksiä ovat siis esimerkiksi tuhma viestittely tai videopuheluseksi.

Seksuaaliterapeutti Lavikainen antoi viisi neuvoa, joilla etäseksihetkestä tekee onnistuneen:

  1. Ryhdy etäseksiin vain sellaisen kumppanin kanssa, johon voit luottaa.
  2. Käy etukäteen kumppanisi kanssa läpi etäseksiin liittyvät yhteiset pelisääntönne – Hävitetäänkö esimerkiksi kuvamateriaali heti session jälkeen?
  3. Valmistaudu kunnolla. Varmista, että kukaan ei pääse keskeyttämään intiimiä hetkeä, eikä taustalla ole häiritseviä ääniä. Ota mukava asento, jossa voit keskittyä nautintoosi. Testaa halutessasi myös elektroniikka kuntoon jo etukäteen.
  4. Valitse sessioon mukaan seksivälineitä, joista tiedät sekä itsesi että kumppanisi syttyvän. Seksivälineillä voi osittain korvata puuttuvaa kumppanin kosketusta sekä lisätä molempien osapuolien kiihottumista.
  5. Muista liukuvoide! Liukkari toimii paitsi apuna hankaukseen myös nopeuttaa tunnelmaan virittymistä, kun kumppani ei ole fyysisesti läsnä. Liukkaat paikat näyttävät myös kumppanillesi kuumalta videolla.

Pikkutuhmat viestit ovat parisuhdearjen piristys

Kaalimato pyysi suomalaisia kertomaan omista kokemuksistaan intiimien ja vihjailevien kuvien sekä videoiden lähettämisestä. Lisäksi vastaajat kertoivat siitä, minkälaista vihjailevaa materiaalia he ovat itse vastaanottaneet tai toivovat vastaanottavansa.

”Aviomiehen kanssa emme välitä kuvista tai videoista. Arvailun varaan jättävät, seksuaalissävytteiset viestit toimivat paremmin ja niitä on kiva sekä lähettää että saada. Varsinkin kun näemme harvoin toisen reissutyön vuoksi. Aiemmissa suhteissani ei myöskään ole kuvin tai videoin pelattu, pelkästään viestein.”
-Nimimerkki Avio-onnea ja perhe-elämää

”Vihjailevia kuvia tulee vaihdettua puolison kanssa. Aluksi niissä oli alastomuuttakin, mutta nykyään ne ovat useimmin pikkutuhmia ja asennon ja ilmeiden kautta huomaa, mistä on kyse. Viestejä niissä ei ole, ne ovat vähän kuin mystinen yllätys, joka voi tulla missä vain, milloin vain. Lähetän niitä mielelläni, mutta vielä mieluummin vastaanotan niitä.”
-Nimimerkki kesho

”Miehen kanssa suhteen alussa lähettelimme vihjaavia viestejä ja hennosti paljastavia kuvia toisillemme työpäivän aikana. Seksielämämme oli hyvin aktiivista: joka päivä ja jopa neljä kertaa päivässä. Se oli ihanaa ja kiihkeää aikaa. Yhteen muuttaessa seksin määrä luonnollisesti hieman väheni, mutta nyt seksielämämme on kokenut jonkunlaisen lamaannuksen ja haluaisin jotain yhteistä uutta kiihkeää tekemistä. Olisi mukava, jos mies lähettäisi työpäivän aikana minulle paljastavia kuvia tai videoita, kuitenkin niin, ettei mitään vielä näy, mutta melkein näkyy, joka on entistä kiihottavampaa, kun mies pääsisi töistä kotiin riisuttavaksi.”
-Nimimerkki Kiihkeää seksiä kaipaava

”Lähetän kuvia vain, kun voin luottaa ihmiseen ja olen varma, että hän ei väärinkäytä niitä edes eron jälkeen. Olen lähettänyt paljastavia kuvia aikoinaan exälleni, mutta enemmän tämänhetkiselle vakiintuneelle deitilleni. Kiihotun itsekin kuvien lähettelystä, sillä tiedän, miten paljon hän niistä tykkää ja miten hän niihin reagoi, lisäksi hän kommentoi niitä ihanasti. Näemme deittini kanssa harvoin ja kuvat ovat ihana piristys päivään. Mies ei lähettele ollenkaan vastaavia kuvia, vaikka niistä tykkäisinkin. Toisaalta nautin hänen lähettämistään perus-selfieistäkin.”
-Nimimerkki Kuvaaja

”Lähetän miehelleni paljon vihjailevia viestejä ja kuvia. Mies on tuonut erittäin hyvin julki, että hän nauttii kuvistani ja nykyisin jopa odottaa saavansa aika ajoin miellyttävän kuvan. Vähän aikaa sitten tein viettelevän ja pikkuisen himokkaankin kuvasarjan yllätykseksi miehelleni. Itse tykkään etenkin kuvien lähettelemisestä, kun tiedän, minkä vastaanoton ne miehessäni aiheuttavat ja miten hän niitä himokkaasti kommentoi. Tämän kaltainen pieni piristys kesken työpäivän, on arjen parhaita pieniä tekoja enkä aio lopettaa niin kauan, kun se miestäni innostaa.”
-Nimimerkki Nautinnollinen kuvailija

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään 18-70-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhti-toukokuussa 2020 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.