Äiti kirjoitti päätöksestään Facebook-julkaisun, johon moni vanhempi on samaistunut.

Lapset osaavat jättää jälkeensä melkoisen sotkun sekä leluja hujan hajan. Moni vanhempi todennäköisesti muistaakin, kuinka itse sai aikanaan kuulla vanhemmiltaan komennon siivota huoneensa ja nyt tekee itse samaa omalle jälkikasvulleen – ja silti laittaa paikat kuntoon itse.

Metro kertoo kuitenkin yhdestä äidistä, joka on päättänyt mennä lakkoon lastensa jälkien siivoamisessa eikä kadu sitä lainkaan. Kirjoittaja Heidi Hamm on kolmen lapsen äiti, joka vasta julkaisi kuvan lasten sotkuisesta leikkihuoneesta, jota hän ei aio enää siivota.

”Tänään suljin oven. Tältä. Vuosien ajan käyttäisin muutaman minuutin joka ilta lasten jälkien siivoamiseen. Minua suututtaisi laskea, kuinka monta tuntia elämästäni on mennyt lelujen laittamiseen paikoilleen. Hemmetin paljon”, Hamm kirjoittaa Facebookissa julkaistun kuvan yhteydessä.

”Liian paljon”, hän jatkaa.

Today I shut a door. On this.

For years I would spend a few minutes every night, cleaning up after my kids. I would…

Julkaissut Her View From Home 30. lokakuuta 2017

Hamm kertoo rakastavansa siistiä kotia, koska se on ainoa asia hänen elämässään, minkä kanssa hän tuntee olevansa täysin kontrollissa, mutta hänen rakkaat lapsensa ovat sottaisia ja eivät välitä.

”En ymmärrä sitä. Selvästi heillä on puutteita siivousgeenin osastolla”, äiti kirjoittaa.

Hamm kertoo käyneensä monta kertaa saman keskustelun lasten kanssa siitä, miten he voivat sietää sotkua. Yhtenä iltana kaikki kuitenkin muuttui, kun Hammin mies löysi vaimonsa kontillaan järjestelemässä Lego-palikoita värien mukaan.

”Olin uupunut. Mikä on yleinen tila minulle. ’Miksi et vain sulje ovea?’ Mieheni kysyi. Tuijotin häntä. On mahdollista, että se oli enemmän mulkaisu. Olin odottanut hänen tulevani kanssani lattialle käymään läpi palikkavuorta. Sen sijaan hän tarjosi minulle nuo viisi sanaa”, Hamm kirjoittaa.

”Ilmeisesti se oli kaikki, mitä tarvitsin. Nousin ylös ja suljin oven”, hän lisää.

Hamm huomauttaa, miten nykyään kaikki puhuvat siitä, miten tärkeää itsestään huolehtiminen on, kun on vanhempi ja toteaa, että näin todella on.

”Itsestään huolehtiminen? Se ei ole helppoa. Se vaatii aikaa ja energiaa ja avun pyytämistä. Mutta joskus? Itsestään huolehtiminen on suklaapatukoiden jemmaamista ja pitämistä täysin itsellään. Itsestään huolehtiminen on Netflixin laittamista päälle lapsia varten, jotta voit juoda kahvisi. Kuumana. Itsestään huolehtiminen on lasten laittamista nukkumaan aikaisin ja miehen halailu sohvalla”, Hamm kirjoittaa.

”Itsestään huolehtiminen on oven sulkemista”, hän lisää.

Nyt Hammin perheessä lapset siivoavat leikkihuoneen kerran viikossa. Kirjoituksen mukaan 95 prosenttia ajasta lasten leikkihuone näyttää siltä kuin Facebook-julkaisun kuvassa.

”Ja se on okei. Koska tämä suljettu ovi elämässäni? Sen kanssa voin elää”, äiti päättää kirjoituksensa.

Facebook-kirjoituksen kommenteissa osa vanhemmista kertoo hankkiutuvansa eroon turhista leluista, mutta monet ovat todenneet, kuinka he tarvitsivat jotain tällaista luettavaa ja kiitelleet Hammia kirjoituksesta.

”Minun pitää oppia tämä. En voi sietää sotkuista kotia. Se ärsyttää minua valtavasti”, yksi vanhempi kirjoitti.

”Toimii myös teini-ikäisten huoneiden kanssa. Vaikea oppia vanhemmille, mutta niin paljon rauhallisempaa”, yksi kommentoi vinkkinä pienten lasten vanhemmille.

”Olen sulkenut ovia vuosien ajan… etenkin teinivuosina. Elämä on liian lyhyt”, toinen totesi.

Lähde: Metro