Erilaiset muutokset elämäntilanteessa voivat näkyä myös suurempana lukemana puntarille astuessa.

Kun elämäntilanteessa tapahtuu muutoksia, voivat ne vaikuttaa painoosi. Women’s Healthin mukaan jos kuitenkin olet varautunut, voit paremmin pärjätä muuttuvissa tilanteissa ja taistella niiden mahdollista vaikutusta painoosi vastaan.

Alla on esitelty neljä merkittävää elämäntapahtumaa, jotka voiva saada painosi nousemaan, sekä miten toimia, ettei niin käy.

Sait ylennyksen

Ylennyksen saaminen on positiivinen muutos, mutta sillä voi olla vaikutusta painoosi. Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskusten (CDC) tutkimuksen mukaan yli 40 tuntia viikossa työskentelevät ovat noin kahdeksan prosenttia todennäköisemmin liikalihavia. Jos taas työsi saa sinut matkustamaan paljon ja olet poissa kotoa yli 20 yötä kuukaudessa, todennäköisyytesi ylipainolle on 92 prosenttia korkeampi kuin jos matkustaisit työsi takia vain 1-6 kertaa kuukaudessa.

Jotta painosi ei alkaisi nousta, kannattaa nousta seisomaan työpisteen ääressä tai konferenssien aikana, aikatauluttaa kävelytapaamisia ja löytää aikaa kuntoilulle työpäivän aikana. Ja jos työmatkoilla olet jumissa hotellihuoneessa, tee huoneessa erilaisia kuntoharjoituksia, joihin ei tarvita välineitä.

Sait potkut

Women’s Healthin mukaan potkut saatuaan lähde tuloille katoaa ja sen johdosta paino voi alkaa nousta, mahdollisesti noin 2 kiloa vuodessa. Työttömäksi joutumisesta aiheutuva stressi voi johtaa unettomiin öihin, mutta Penn Staten julkaiseman tutkimuksen mukaan kuntoilu voi auttaa nukkumaan paremmin.

Sleep Medicine -journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan paljon paikallaan pysyvät ihmiset, jotka sitoutuivat puolen vuoden kunto-ohjelmaan, nukahtivat nopeammin iltaisin, tunsivat olonsa enemmän levänneeksi aamulla ja heidän unenlaatunsa oli parempi kuin ennen ohjelman aloittamista. Heidän ahdistus- ja masennustasonsa myös laskivat. Myös terveellisen lounaan valmistaminen edeltävänä iltana voi auttaa.

Muutit saman katon alle kumppanisi kanssa

Yhdessä asumisessa on paljon hyvää ja se tuo paljon iloa, mutta se voi näkyä myös painonnousuna; ravitsemusopin professori Lauren Dinour Montclair State Universitysta kertoi Women’s Healthille, että pari saattaa alkaa omaksua toistensa ruokailutottumuksia. Jos kumppanisi syö terveellisesti, tämä voi olla hyvä asia, mutta jos kumppanisi rakastaa ruokaa ja kokkailee gourmet-annoksia, voi siitä seurata muutoksia vyötärönympärykseesi.

Hyvä tapa välttyä painonnousulta on mennä lounas- ja ostostreffeille ennen kuin suuntaa ruokaostoksille, sillä tyhjällä vatsalla ruokakauppaan meneminen voi saada valitsemaan runsaasti kaloreita sisältäviä syötäviä. Toinen helppo tapa Women’s Healthin mukaan on laskea kuinka monta kertaa pureskelet ruokaa ennen kuin nielaiset sen ja tuplata se – saatat syödä jopa 15 prosenttia vähemmän.

Sait lapsia

Iowan yliopiston sisätautien apulaisprofessori Helena Larochen mukaan vanhemmilla on tapana nojautua enemmän eineksiin ja valmisruokiin, joten heidän painonsa usein nousee. Vanhemmat voivat kuitenkin tehdä parempia ruokavalintoja itseään ja lastaan ajatellen ja lapsen ei kannata antaa määrätä, mitä perheessä syödään.

”Ihmiset aliarvioivat, mitä lapset syövät. He olettavat lasten haluavan vain makaroonia ja hot dogeja, mutta se on väärin”, Laroche sanoi – hedelmät menevät helposti kaupaksi.

Lähde: Women’s Health