Tutkimuksessa havaittiin, että äideillä oli korkeampi riski sairastua tyypin II diabetekseen, jos eivät imettäneet.

Tutkimus on paljastanut, että imetäminen voi alentaa riskiä sairastua diabetekseen. Aiemmin imettämisen on sanottu voivan alentaa rinta- ja munsarjasyövän riskiä sekä yhden tutkimuksen mukaan se voi alentaa riskiä rintasyövän uusiutumiseen ja siihen menehtymiseen.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan äidit, jotka imettivät kuusi kuukautta tai pidempään, alensivat riskiä diabeteksen kehittymiselle 47 prosentilla, kertoo Metro.

”Löysimme erittäin vahvan kytköksen imettämisen keston ja alemman diabetesriskin väliltä jopa sen jälkeen, kun otimme huomioon kaikki mahdolliset häiritsevät riskitekijät”, tutkimusta johtanut Erica Gunderson kommentoi.

Gunderson lisäsi, että imettäminen laski riskiä huolimatta äidin elämäntavoista, vartalon koosta, rodusta, raskausdiabeteksesta ja muista metabolisista riskitekijöistä, joita mitattiin ennen raskautta.

Metron mukaan tutkijat uskovat, etä vastasyntyneen imettäminen vapauttaa hormoneja, joilla on voima kontrolloida verensokerin ja insuliinin tasoja haimassa. Tutkimus löysi vahvat kytkökset, sillä sitä tehtiin 30 vuoden aikana ja siinä tutkittiin yli 1 200 naista.

Tutkimuksessa havaittiin, että näistä naisista ne äidit, jotka eivät immettäneet lastaan, omasivat korkeamman riskin sairastua tyypin II diabetekseen. Vaikka hyöty oli suurin yli kuusi kuukautta imettäneillä, aleni diabetesriski 25 prosentilla niillä äideillä, jotka imettivät alle kuusi kuukautta.

Vaikka imettämisellä on hyötynsä sekä äidille että vauvalle, voi se olla vaikea, kivuliaskin kokemus joillekin äideille. Metron mukaan monilla naisilla on ollut ongelmia esimerkiksi maidontuotannossa ja kivuliaiden nännien kanssa ja imettämisvaikeuksien kanssa kamppailevien äitien kannattaakin hakea tukea ja apua lääkäreiltä.

Lähde: Metro