Pitkän, pimeän talven jälkeen lämmittävä auringonpaiste ja ihana keli houkuttelevat nauttimaan ulkoilmasta.

Iho on tärkeä suojata auringolta, mutta entistä enemmän siihen on syytä kiinnittää huomiota etenkin keväällä ja alkukesästä. Tämä johtuu siitä, että talven jälkeen iho on erityisen herkkä palamaan auringossa, kertoo Yliopiston Apteekki.

”Aurinkosuoja on kesällä välttämätön meille kaikille”, proviisori Sanni Ryhänen Yliopiston Apteekista muistuttaa.

”Etenkin vaaleaihoisten tulee suojautua hyvin auringolta, sillä heille tulee eniten auringon aiheuttamia iho-ongelmia”, hän jatkaa.

”Lisäksi jos sinulla on paljon luomia, auringolle herkistävä lääkitys, ruusufinni, huuliherpes, suunympärysihottuma tai akne, ihon varjelemiseen auringolta on syytä kiinnittää erityistä huomiota”, Ryhänen neuvoo.

Aurinkoihottuma vai palanut iho?

Auringon välttelystä tai säteiltä suojautumisesta huolimatta iho voi palaa ja joillekin voi puhjeta jopa aurinkoihottuma. Onkin tärkeää erottaa nämä kaksi toisistaan, jotta osaa lievittää oireita oikein.

Yliopiston Apteekin mukaan auringossa palanut iho on sileä, mutta punainen, kuumottava ja arka, ja lisäksi se saattaa sykkiä ja jopa turvota. Oireet ovat pahimmillaan 12-24 tunnin kuluttua palamisesta, minkä jälkeen oireet yleensä helpottavat.

Aurinkoihottuma puolestaan ilmestyy aurinkoon tottumattomalle iholle yleensä vain alkukesällä tai keväällä. Se näyttää hieman nokkosihottumalta ja kutisee.

”Aurinkoihottuman oireita voi lievittää hydrokortisonivoiteella. Kutinaa voi hillitä myös antihistamiineilla”, Ryhänen sanoo.

”Kosteuttavat ja viilentävät voiteet tai geelit voivat myös lievittää epämukavaa tunnetta. Voimakkaiden tai pitkittyneiden oireiden yhteydessä olisi hyvä kääntyä lääkärin puoleen”, hän huomauttaa.

Valitse tarpeeksi korkea suojakerroin

Aurinkosuojaa valitessa on hyvä kiinnittää huomiota pakkauksen merkintöihin, jotta tietää, mitä iholleen on laittamassa. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry:n mukaan aurinkovoidetta valittaessa tärkein merkintä on tuotteen suojakerroin eli SPF (Sun Protection Factory), joka kuvaa tuotteen UVB-säteiden läpäisevyyttä.

Yhdistyksen mukaan suojakertoimet voidaan luokitella mataliksi suoja-kertoimiksi, SPF alle 15, keskitason suojakertoimiksi, SPF 15-25, korkeiksi suojakertoimiksi, SPF yli 25 ja erittäin korkeiksi suoja-kertoimiksi, SPF 50+.

”Mikäli ihosi on vaalea, helposti palava tai siinä on esimerkiksi ruusufinniä, valitse voide, jonka suojakerroin on vähintään 30”, iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä neuvoo.

SPF:n lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että voiteella on UVA-merkki. Purkissa oleva UVA ympyrän sisällä -merkintä kertoo sen, että tuotteen UVA suojakerroin on vähintään kolmasosa siitä, mikä tuotteen UVB-kertoimeksi on ilmoitettu.

Aurinkovoiteesta löytyy myös ainesosaluettelo, jonka tarkistaminen on tärkeää, jos sinulla on allergioita. Allergioittesi suhteen sopivia tuotteita voit hakea kosmetiikan Allergiaportaali -verkkopalvelusta.

Näin hoidat auringon polttamaa ihoa

Voidetta valittaessa kannattaa huomioida myös, onko tuote vedenkestävä (water resistant) vai erittäin vedenkestävä (very water resistant). Nämä merkinnät kuvaavat sitä, miten hyvin tuotteet kestävät iholla vedessä oleskelua.

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen mukaan tuotetta voi kutsua vedenkestäväksi, mikäli suojaustehosta on vähintään 50 prosenttia jäljellä iholla 2×20 min vedessä oleskelun jälkeen. Erittäin vedenkestävän tuotteen kohdalla suojaustehosta on oltava jäljellä puolet iholla 4×20 min vedessä oleskelun jälkeen.

”Vaikka kyseessä olisi vedenkestävä aurinkovoide, muistathan lisätä sitä aina myös uinnin jälkeen”, yhdistys muistuttaa tiedotteessaan.

Tuotteessa voi olla myös maininta siitä, sisältääkö tuote kemiallisen eli orgaanisen tai fysikaalisen eli epäorgaanisen suojan vai niiden yhdistelmän. Kemialliset suoja-aineet imevät valon säteet itseensä ja muuttavat ne vaarattomaksi lämpösäteilyksi, kun taas fysikaaliset suoja-aineet toimivat peilin lailla ja heijastavat auringon valon säteet pois iholta.

Jos vahinko on kuitenkin päässyt sattumaan ja iho on palanut, löydät alta neuvoja, miten hoidat auringon polttamaa ihoa.

Viilennä palanut iho heti

Yliopiston Apteekin mukaan paras viilennystapa on suihkuttaa auringossa palanutta ihoaluetta viileällä vedellä tai hautoa sitä kylmällä, puhtaasta pyyhkeestä tehdyllä kääreellä. Viilennä ihoa vähintään 20 minuuttia. Myös kosmetiikkasarjojen lähdevedet sisältävät ihoa rauhoittavia ja hoitavia aineita. Suihkuttele lähdevettä palaneelle iholle joko sellaisenaan tai kostuta esimerkiksi talouspaperin pala lähdevedellä, jolloin saat rauhoittavan hauteen.

After sun tai hydrokortisoni rauhoittaa

Auringossa rasittuneelle iholle tarkoitetut after sun -voiteet kosteuttavat ja rauhoittavat ihoa tehokkaasti. Yliopiston Apteekin mukaan ne riittävät palauttamaan lievästi punoittavan ihon kuntoon. Vaikeammin palanut iho vaatii hoitavamman tuotteen. Hydrokortisonivoidetta voi käyttää muutaman kerran päivässä, kunnes iho on palautunut terveeksi. Älä käytä hydrokortisonia kuitenkaan yli kahta viikkoa yhtäjaksoisesti tai auringossa oleilun aikana.

Suojaa palanut iho vaatteilla

Peitä palanut iho heti vaatteilla, kun huomaat sen punoittavan tai aristavan. Yliopiston Apteekin mukaan iho on hyvä pitää UV-säteiltä piilossa niin kauan, kunnes se on kokonaan parantunut. Kerran palanut iho palaa tavallista herkemmin uudestaan. Suojaa päänahka, kasvot, korvanlehdet, nenänpää ja niska leveälierisellä aurinkohatulla.

Tulehduskipulääkettä ja lääkärin luokse tarvittaessa

Jos iho on kosketusarka tai kipeä, suun kautta otettavat tulehduskipulääkkeet auttavat. Neuvoa kivun lääkitsemiseen kannattaa kysyä apteekista. Yliopiston Apteekin neuvoo käymään lääkärissä, jos palanut alue on hyvin laaja, iho on erittäin kipeä, selvästi turvonnut, vesikelloilla tai palamiseen liittyy päänsärkyä, pahoinvointia tai kuumetta. Pienen lapsen palanutta ihoa kannattaa käydä näyttämässä lääkärille tavallista herkemmin.