Sunnuntaina 20. kesäkuuta vietetään Luonnonkukkien päivää.

Koronatilanteen takia Luonnonkukkien päivää vietettiin viime vuonna nauttien oman pihan ja lähiluonnon kukkaloistosta, mutta tänä vuonna järjestetään taas opastettuja kasviretkiä. Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan retkiä järjestetään yhteensä 44 eri puolilla Suomea ja kaksi retkeä järjestetään muuna päivänä.

”Korona-ajan rajoitusten jälkeen ihmisillä on suuri tarve yhteisöllisyyteen, yhdessä tekemiseen ja luonnosta nauttimiseen, vaikka muutoin pandemian aikana yksin tai pienessä ryhmässä luonnossa liikkuminen on lisääntynyt”, Hannu Klemola Suomen luonnonsuojeluliitosta arvelee.

”Järjestetyt retket ovat hyvä kanava lisätä tietoa niin kasvien kuin lisääntymispuuhissa olevien lintujen ja muiden eläinten huomioimisesta kesäisessä maastossa liikkuessamme”, hän jatkaa.

Retket ovat maksuttomia, ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia ja niitä vetää vapaaehtoinen opas. Luonnonsuojeluliiton mukaan järjestäjät muistuttavat hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä ja suosittelevat maskien käyttöä.

18 vuotta kestänyt perinne

Suomessa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 2003 alkaen, mutta päivän juuret ovat Tanskassa, jossa sitä on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

Teemapäivällä on vuosittain vaihtuva teemalaji, joka tänä vuonna on näyttävä keltakurjenmiekka. Se on valittu teemalajiksi Suomen luonnonsuojeluliiton Vapauta virrat -teemavuoden kunniaksi.

Keltakurjenmiekan näkemiseksi Luonnonkukkien päivän retket suunnataan jokien ja järvien tai terveleppäkorpien äärelle. Löydät teemapäivän retket listattuna Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta täältä, ja voit osallistua päivään myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #luonnonkukat ja #luonnonkukkienpaiva sekä Facebook-sivulla täällä.

Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Suomen biologian seura Vanamo ry, Societas pro Fauna et Flora Fennica rf, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.