Päivään voi ottaa osaa esimerkiksi kotipihalla retkeillen, sillä oma piha ja ympäristö voivat yllättää tarkemmalla katselulla.

Luonnonkukkien päivää vietetään sunnuntaina 14. kesäkuuta. Tänä vuonna perinteiset opastetut kasviretket on peruttu ja päivä järjestetään koronaepidemian takia hajautetusti suomalaisten kotipihoilla ja lähiympäristössä – jokainen voi halutessaan siis helposti osallistua päivään niin yksin kuin yhdessä muiden kanssa.

Luonnonkukkien päivän tarkoituksena on nauttia suomalaisesta lähiluonnosta, alkukesän kukkaloistosta sekä huomata, kuinka monipuolisia ja runsaslajisia kotien sekä kesämökkien pihat ovatkaan. Päivällä halutaan levittää hyvää mieltä ja jaksamista järjestämällä mukava hetki luonnon parissa; niin oma piha kuin ympäristö voivat yllättää tarkemmalla katselulla.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan kotipihojen luonnonkasveilla on merkitystä luonnon monimuotoisuudelle, virkistymiselle ja luonnontuntemuksen kehittymiselle. Pohjoismaiden suurimman kasvitapahtuman suomalaiset järjestäjät toivovat, että ihmiset nauttivat luonnonkukkien ja -kasvien kauneudesta sekä rohkaisevat kaikkia opettelemaan ja tunnistamaan oman pihan ja lähiluonnon kasveja.

”Kukkien tunnistamiseen voi käyttää apuna perinteisten kasvikirjojen lisäksi erilaisia sovelluksia, kuten PlantNet tai iNaturalist. Myös Facebookissa on monia ryhmiä, jotka auttavat kasvien tunnistamisessa”, kertoo Luonnonkukkien päivän koordinaattori Marja Haatanen.

Teemalajina pihlaja

Luonnonkukkien päivän teemalajina on tänä vuonna pihlaja, joka löytyykin melkein jokaisesta suomalaisesta pihasta. Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan kotipihlajalla on Suomessa pitkät käyttöperinteet: sen marjoja voi hyödyntää mehuissa ja jälkiruuissa, lehdistä saadaan teetä ja puusta huonekaluja – ja lisäksi pihlajan marjat ovat tärkeää ravintoa myös linnuille.

Luonnonkukkien päivä osuu tänä vuonna Pihlan nimipäivälle, joka on sopiva hetki tutustua pihlajaan niin pihoilla kuin Luonnonkukkien päivän verkkosivuilla. Sivuilta voi ladata maksutta kesää varten myös sadan tavallisimman luonnonkasvimme luettelon.

Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa jakamaan kukkakuvia ja kokemuksia sosiaalisessa mediassa etenkin luonnonkukkien päivänä. Voit jakaa omat kukka- ja kasvihavaintosi aihetunnisteilla #luonnonkukkienpäivä, #oleluonnonvoima ja #luonnonsuojelu.