Pikkusisarukset eivät tule ilahtumaan tästä tutkimustuloksesta.

Perheen esikoiset ovat todennäköisemmin pikkusiskojaan ja -veljiään älykkäämpiä, paljastaa tutkimus. Ellen mukaan tutkimus osoitti, että perheen lapsista vanhimmilla on paremmat ajattelutaidot sekä korkeammat tulokset älykkyysosamäärätestissä kuin nuoremmilla sisaruksillaan jopa jo vuoden ikäisenä.

Journal of Human Resources -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan tulokset voivat johtua siitä, että esikoiset saavat enemmän viriketoimintaa. Vaikka vanhempien todettiin tarjoavan saman verran emotionaalista tukea lapsilleen, saivat esikoiset vanhempien jakamattoman huomion sellaisten tehtävien kanssa, mitkä tehostivat ajattelutaitoja.

Ellen mukaan esikoiset saivat tutkimuksessa paremmat tulokset erilaisissa kokeissa, kuten lukemiseen ja kuvasanastoon liittyen, mikä tutkijoiden mukaan voisi heijastaa syntymäjärjestyksen vaikutusta (birth order effect). Tämä tarkoittaa sitä, että aiemmin syntyneet lapset hankkivat paremman koulutuksen ja tienaavat parempaa palkkaa myöhemmin.

Edinburgin yliopiston, Analysis Groupin ja Sydneyn yliopiston ekonomistien teettämässä tutkimuksessa käytettiin Yhdysvaltojen Bureau of Labor Statisticsin keräämiä tietoja ja tutkittiin lähes 5 000 lasta ajalta ennen syntymää 14-vuotiaaksi asti.

Tutkimus ei suinkaan ole ensimmäinen, joka on osoittanut esikoisten olevan sisaruksiaan älykkäämpiä. Kerroimme aiemmin Leipzigin yliopiston tutkimuksesta, jossa havaittiin ensimmäisenä syntyneiden olevan nuorempia sisaruksiaan fiksumpia, mutta eroavaisuudet eivät olleet suuria – lue lisää täällä.

Toiset tutkimukset ovat selvittäneet, että sisaruksista nuorin on hauskin ja esikoinen vastuuntuntoisin sekä esikoistyttöjen olevan kunnianhimoisempia ja menestyvämpiä.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Elle UK