Nuorimmat mieltävät olevansa myös perheen suosikkeja.

Moni on varmasti kuullut, kuinka perheen esikoista pidetään vastuullisimpana, nuorin on perheen vauva – ja keskimmäinen jää huomiotta. Tutkimuksen mukaan ainakin kahdessa näistä voi olla jotain perää, kertoo Yahoo!

Brittiläisen markkinatutkimusfirma YouGov:n tutkimuksen mukaan 46 prosenttia perheen nuorimmaisista ovat perheidensä hauskimpia verrattuna 36 prosenttiin vakavammista esikoisista. Nuorimmat väittivät myös olevansa perheen suosikkeja ja luonteeltaan huolettomampia kuin esikoiset.

Yahoo!:n mukaan nuorimmat toisaalta myönsivät olevansa vähemmän vastuuntuntoisia, järjestelmällisiä ja itsevarmoja kuin vanhemmat sisaruksensa. On vaikea sanoa, ovatko piirteet synnnäisiä vai ympäristön muovaavia, mutta tutkimusta tehneet epäilevät perhedynamiikalla olevan vaikutusta.

Esikoiset saattavat olla vastuuntuntoisempia, koska heidän vanhempansa ovat jännittyneitä ensikertalaisia, jotka yleensä haluavat tehdä kaiken ”oppikirjojen” mukaan. Uuden sisaruksen tultua vanhempien huomio siirtyy uuteen tulokkaaseen ja sen johdosta esikoiset saavat isomman, kypsemmän roolin perheessä.

Yahoo!:n mukaan toista kertaa vanhemmiksi tulevat ovat myös kokeneempia, joten he ovat yleensä rennompia muiden lasten suhteen, mikä johtaa huolettomampaan lähestymiseen lasten kasvattamisessa. Lopputuloksena voi olla esikoinen, joka tuntee olevansa kyvykäs ja nuorempi, joka viihtyy huomion keskipisteenä.

Esikoiset myös ottavat opettavaisen roolin sisarusten synnyttyä, mikä muovaa heidän itsevarmuuttaan. Nuorimmaiset yleensä viihtyvät valokeilassa, koska tunteelliset vanhemmat, jotka ovat lopettaneet lasten hankkimisen, ovat hemmotelleet häntä.

YouGov:n tutkimus jätti keskimmäiset pois tutkimuksesta. Yleisesti keskimmäiset päätyvät kilpailemaan vanhempien huomiosta, toimivat saadakseen huomiota tai monissa tapauksissa saavat säännöllisesti istua takapenkin keskellä perhematkoilla, koska heillä ei ole määriteltyä roolia perheessä.

Stanfordin yliopiston tutkimuskin on kertonut, että keskimmäiset lapset ovat kateellisempia ja vähemmän rohkeita ja puheliaita kuin heidän sisaruksensa.

Lähde: Yahoo!