Tutkimuksen mukaan kuopukset ovat vähemmän älykkäitä ja usein myös ajattelevat olevansa sisaruksiaan vähemmän fiksuja.

Perheen vanhin lapsi on tutkimuksen mukaan sisaruksista älykkäin ja hänen jälkeensä syntyneet sisarukset ovat jokainen ”edeltäjäänsä” vähemmän älykkäitä – esikoinen on fiksuin, kuopus vähiten älykäs.

Telegraphin mukaan perheen kuopukset usein myös ajattelevat olevansa vähemmän fiksuja kuin sisaruksensa. Leipzigin yliopiston tutkimuksen mukaan eroavaisuus älykkyydessä on kuitenkin suhteellisen pieni, noin 1,5 ÄO-pistettä jokaista sisarusta kohden.

Syyn eroavaisuudelle uskotaan olevan kasvatuksessa biologian sijaan. Nuoremmat sisarukset saavat yleensä enemmän vapauksia tehdä, mitä haluavat, kun taas esikoisella on suorituspaineita.

Tutkijoiden mukaan älykkyyserot voivat johtua myös siitä, että vanhin lapsi saa olla ainoana lapsena eikä heti joudu kilpailemaan vanhempiensa huomiosta.

”Yksi teoria on, että sisarukset ”laimentavat” vanhempien voimavaroja”, tutkimuksen tekoon osallistunut tutkija Julie Rohrer kommentoi.

”Esikoiset saavat vanhempiensa täyden huomion ainakin joitakin kuukausia tai vuosia, myöhemmin syntyneet taas jakavat sen alusta alkaen”, hän jatkoi.

Myös tiedon jakaminen nuoremmille sisaruksille voi vaikuttaa esikoisten älykkyyteen.

”Esikoinen voi opettaa nuorempia sisaruksiaan selittäen heille, miten maailma toimii ja niin edelleen”, Rohrer sanoi.

”Muiden opettamisessa on paljon kognitiivisia vaatimuksia. Lasten täytyy muistella omia oppejaan, käsitellä sitä ja löytää hyvä tapa selittää se nuoremmille sisaruksille, mikä voi tehostaa joidenkin esikoisten älykkyyttä”, tutkijat lisäsi.

Tutkimuksessa ei kuitenkaan huomattu eroavaisuuksia sisarusten persoonallisuuksissa, vaikka monet ajattelevat nuorempien sisarusten olevan hauskempia tai enemmän ulospäin suuntautuneita.

Leipzigin yliopiston tutkimuksessa analysoitiin kolmea kansallista tutkimusta, joihin osallistui yli 20 000 ihmistä. Tutkimusmateriaali sisälsi älykkyystestien ja persoonallisuustestien tuloksia.

Analyysi osoitti selvän laskun älykkyysosamäärissä ja jyrkän laskun henkilön omissa käsityksissä älykkyydeestään jokaisen uuden lapsen kohdalla.

Lähde: Telegraph