Aasialainen ruoka on innostanut suomalaisia jo pitkään ja sen suosio tuntuu vain kasvavan.

Etenkin aasialaiseen, thaimaalaiseen ja japanilaiseen ruoanlaittoon sopivat tuotteet kiinnostavat erityisesti nyt suomalaisia, ilmenee K-ryhmän myyntidatasta. Eri maailman keittiöistä tuttujen makujen suosio K-ruokakaupoissa on viimeisen vuoden aikana kasvanut vauhdikkaasti; koko tuotekategorian myynti kehittyi 30 prosentin vuosivauhtia.

”Matkailu on jäänyt viimeisen vuoden aikana vähälle, joten moni on varmasti lievittänyt matkakuumetta makumatkailemalla, mutta osansa on kyllä varmasti silläkin, että aasialaiset maut ovat arkipäiväistyneet”, kertoo maailman ateriakokonaisuuksista vastaava osto- ja myyntipäällikkö Sari Mäkelä.

”Kookosmaidot, erilaiset aasialaiset ateriakastikkeet, chilit ja srirachat ovat jo monen kotikeittiössä vakioruoanlaittoaineksia”, hän jatkaa.

Huippukokki Tomi Björck ennustaa, että myös seuraava ruokahitti tulee Aasiasta. Kyseessä on dumplingsit, eli mykyt tai taikinanyytit, jotka voivat olla monelle tuttuja ulkomailta tai ravintoloista, mutta ovat vielä melko uusi tuttavuus ruokakaupossa.

”Maailmalla ja muualla Euroopassa dumplingsit ovat jo iso trendi. Suomessa testataan innokkaasti uusia makuja, ja uskon, että tästä tulee mahdollinen seuraava sushin kaltainen pysyvä trendi, joka tulee näkymään niin ravintoloissa kuin ruokakaupoissakin”, Björck kertoo.

Kaksi annosta kauppojen hyllyille

Dumplingsien suosio saanee uutta tuulta purjeisiin, kun K-ruokakauppoihin tulee saataville Björckin dumplings-annokset. K-ryhmän valmisruoasta vastaavan osto- ja myyntipäällikkö Kirsi Väistön mukaan dumplings-tuotteita on ollut jonkun verran pakastealtaassa, mutta nämä annokset ovat ensimmäiset dumplingsit valmisruokahyllyssä.

Dumplingseja syödään ympäri Aasiaa, joten Björckin suunnittelemien tuotteiden makumaailmakin on saanut insipiraatiota monesta ruokakulttuurista.

”Annoksissa on mietitty kokonaisuutta ja sitä, mitkä maut täydentävät dumplingsia. Molemmissa annoksissa kastikkeita on kaksi, jotta makumaailmasta saadaan tasapainoinen kokonaisuus niiden täydentäen toisiaan, toinen antaa potkua ja toinen tuo umamin makua”, Björck toteaa.

Björckin annoksissa on kaksi vaihtoehtoa: possu-kasvistäyte sekä kana-korianteritäyte. Björckin mukaan dumplingsit ovat todellista pikaruokaa, ne voi lämmittää nopeasti höyryttämällä ja ne valmistuvat myös tarpeen vaatiessa mikrossa, eli annokset toimivat valmisruoan tapaan.

”Jos annoksia haluaa tuunata, niihin voi ripotella pinnalle hienonnettua kevätsipulia, chiliä tai mustia seesaminsiemeniä. Esimerkiksi höyrytetty broccolini tai edamamepavut toimivat kivasti dumplingsien lisäkkeenä”, huippukokki vinkkaa.