Koetatko pudottaa painoasi? Silloin voisi olla hyvä idea olla konsultoimatta tähtiä.

Journal of Consumer Research julkaisi tutkimuksen, joka paljastaa, että jos horoskooppisi ennustaa edessä olevan huono päivä, voit syödä sen takia huonommin. Tiedemiehet rekrytoivat 180 ostoksilla kävijää tutkimustaan varten.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että noin kolmas amerikkalaisista uskoo horoskooppeihin, mutta kaikkien mielestä ennustukset eivät ole kiveen kirjoitettuja. Tätä tutkijat kutsuvat ”muovautuvaksi kohtaloksi”, jolla tarkoitetaan uskomusta siihen, että ennaltapäätettyihin oman elämän tuloksiin pystyy vaikuttamaan.

Tutkijat halusivat selvittää, vaikuttavatko ihmisten uskomukset kohtaloon heidän todennäköisyyteensä lihoa. Tutkimukseen osallistuneita 180 ihmistä ohjeistettiin laittamaan horoskooppisivustolle oma merkkinsä.

Merkistä huolimatta osallistujille ennustettiin, että tuleva päivä ei ole suotuisa. Ne horoskooppeja lukevat, jotka uskoivat voivansa vaikuttaa kohtaloonsa, valitsivat kysyttäessä suklaapatukan terveellisemmän herkun sijaan kuultuaan, mitä tähdet heille ennustivat.

Tapa selviytyä

Samaa testattiin myös toisella tapaa: osallistujilta kysyttiin horoskoopin negatiivisen ennustuksen luettuaan, että siivoaisivatko he mieluummin talonsa vai menisivätkö juhliin. Muovautuvaan kohtaloon uskovat valitsivat todennäköisemmin juhlat.

Yksi teoria moisesta lopputuloksesta on, että ihmiset yksinkertaisesti lankeavat yrityksiin kompensoida edessä olevaa huonoa päivää, jonka he uskovat horoskooppinsa takia olevan tulossa. Toisin sanoen se on tapa selviytyä.

Vaihtoehtoisesti tiedemiehet sanovat, että moinen voi johtua siitä, että ihmiset koettavat muuttaa kohtaloaan positiivisen ajattelun kautta, jos he odottavat jonkin negatiivisen tapahtuvan. Tämä voi kuitenkin lopulta kuluttaa heidän tahdonvoimansa loppuun.

Lähde: Women’s Health