Vaikka saisitkin nukkua yössä vähintään kahdeksan tuntia, eikä minkään pitäisi häiritä untasi, heräätkö tismalleen samaan aikaan, eli klo 3, joka yö?

Useammat ihmiset ovat kokeneet tämän ilmiön, joka voi pahimmillaan aiheuttaa pitkäaikaista väsymystä, sekä myös univaikeuksia, sillä heräämisen jälkeen voi olla vaikea päästä uneen tai saada loppuyöstä laadukasta unta.

Tässä artikkelissa käsittelemme mahdollisia syitä aamuöiseen heräilyyn.

Altistut siniselle valolle

Sininen valo on luonnollista, sillä sitä on tavallisessa auringonvalossa, mutta myös älylaitteidemme näytöt heijastavat sinistä valoa. Tämä voi häiritä vuorokausirytmiäsi. Sinistä valoa torjumaan on olemassa erilaisia apuväleinä, kuten silmälaseja, jotka suodattavat sinistä valoa.

Jet lag eli aikaerorasitus

Matkustitko äskettäin? Tämä voi olla syynä unihäiriöihisi, varsinkin jos aikavyöhyke vaihtui. Kehosi voi tarvita muutaman päivän sopeutumiseen uuteen aikavyöhykkeeseen.

Huono unihygienia

Tällä ei tarkoiteta likaisia petivaatteita, vaikka petivaatteiden puhtaus voi omalta osalta vaikuttaa uneen. Unihygieniasta puhutaan silloin, kun halutaan poissulkea unta häiritsevät tekijät, kuten medialaitteisiin, työhän tai aktiivisiin harrastuksiin keskittyminen juuri ennen nukkumaan menoa. Unihygieniaan vaikuttavat myös ympärillä olevat ja sinuun vaikuttavat olosuhteet ja asiat, kuten huoneilman lämpötila, sisustus, petivaatteidesi ja yöpukusi materiaalit jne.

Saatat olla vain vanhenemassa

Syvän unen määrä vähenee kun vanhenemme. Tämä on vain fakta, joka täytyy hyväksyä, vaikka joskus olisi hyvin toivottavaa nukkua samalla tavalla kuin teini-ikäisenä.

Saatat olla ahdistunut

Ahdistus voi johtua monestakin syystä ja ahdistaa voi jo se, että mietit, miten jaksat herätä, kun herätyskello soi.

Syy voi olla ruokavaliossa

Monet ruoka-aineet saattavat heikentää unen laatua, mutta yksi tunnettu aine, joka häiritsee unta, on tietenkin kofeiini.

Alkoholilla ajatellaan olevan rooli paremman unen saannin kannalta, mutta se saattaa tehdä unestasi hyvin katkonaista, ja näin häiritä unen laatua.

Jos nyt luet tätä artikkelia klo 3 yöllä, tee näin:

  1. Nouse sängystä ja istu tuolilla (mieluiten sängyn vieressä tai lähellä) ja lue kirjaa tai lehteä viisi minuuttia. Tätä tekniikkaa kutsutaan ”ärsykkeen hallitsemiseksi” ja se on tehokas keino unettomuuteen.
  2. Rauhoita ajatuksesi. Sen sijaan, että panikoisit aamuheräämisestä, hengitä rauhassa ja sano itsellesi, että tämä on täysin normaalia. Keskimäärin unisykli on 90-120 minuuttia pitkä, joten pari kertaa yöllä heräämisestä ei kannata ottaa stressiä.
  3. Unohda unilääkkeet. Ne saattavat häiritä normaalia unensaantia jatkossa.
  4. Laske huoneen lämpötilaa. Hyvän unen olosuhteisiin ei kuulu liika kuumuus.
  5. Kuuntele rauhoittavaa tarinaa. Rauhallinen ääni ja hidastempoinen tarinan kulku ovat otollisia saamaan sinut uneen.
  6. Kuvittele lapsuutesi makuuhuone. Yritä miettiä makuuhuone pieniäkin yksityiskohtaisia asioita myöten. Näin ajatuksesi eivät pääse harhailemaan unen saantia vaikeuttaviin asiohin.

Jaa myös kaverille, jotta hänelläkin on mahdollisuus hyvään uneen!

Lähde: Pure Wow