Hedelmiä ja vihanneksia pitäisikin syödä tuplaten nykyiseen annossuositukseen verrattuna.

Yleinen suositus on ollut, että osana terveellistä ruokavaliota pitäisi syödä päivittäin viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia. Tutkimuksen mukaan tämä määrä pitäisi kuitenkin tuplata, kertoo Metro.

International Journal of Epidemiology -journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan syömällä toiset viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä voi vähentää enemmän erilaisten sairauksien kehittymisen mahdollisuutta. Metron mukaan tutkijat ennustivat, että 7,8 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa voitaisiin estää, jos kaikki söisivät kymmenen annatosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä.

Vaikka aiempi suositus viidestä annoksesta vähentää jo sairauksien riskiä, tulee suurin terveyshyöty syömällä 800 grammaa hedelmiä ja vihanneksia päivittäin – jos yhden annoksen oletetaan olevan 80 grammaa, se on silloin kymmenen annosta per päivä.

Jos et kuitenkaan onnistu syömään edes viittä annosta päivässä, älä luovuta. Metron mukaan jopa pienellä määrällä hedelmiä on suuria hyötyjä; tutkimuksessa syömällä 2,5 annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä sydäntaudin riski laski 16 prosenttia, syövän riski neljä prosenttia ja ennenaikaisen kuoleman riski 15 prosenttia.

Jos taas syö suositellut kymmenen annosta, riskit laskevat enemmän. Metron mukaan kymmenen annoksen syöminen oli yhteydessä 24 prosenttia pienempään riskiin sairastua sydäntautiin, 13 prosenttia alhaisempaan syöpäriskiin ja 31 prosenttia alhaisempaan ennenaikaisen kuoleman riskiin.

Halutessasi laskea tiettyjen sairauksien riskiä, pitäisi silloin syödä tietynlaisia hedelmiä ja vihanneksia omien suosikkien sijaan. Laskiaksesi riskiä sairastua syöpään, pitäisi silloin syödä vihreitä vihanneksia (esim. vihreät pavut), keltaisia ja oransseja vihanneksia (esim. porkkana, paprika) ja ristikukkaisia vihanneksia (esim. lehtikaali, parsakaali, ruusukaali), kun taas sydäntaudin ja halvauksen riskin laskemiseksi pitäisi syödä omenoita, päärynöitä, sitrushedeliä, ristikukkaisia vihanneksia ja vihreitä lehtivihanneksia.

Tutkimuksessa ei havaittu eroavaisuuksia hyödyissä riippuen siitä, söikö hedelmiä ja vihanneksia sellaisenaan vai valmistiko ne jotenkin, eli voit syödä niitä itse parhaaksesi kokemalla tavalla.

Syötkö päivittäin suositellun verran hedelmiä ja vihanneksia? Entä mitä mieltä olet määrän tuplaamisesta? Kerro se kommenteissa!

Lähde: Metro