Asiantuntija antoi vinkkejä, miten muuttaa omaa suhtautumistaan työhönsä parempaan suuntaan.

Tuntuuko työsi tylsältä tai siltä, että se vain junnaa paikoillaan? Ovatko työkaverit maailman rasittavinta porukkaa? Tai onko kenties sinulle tuttua yhdistelmä näistä kaikista seikoista?

Ainakin jokin näistä seikoista on tuttua suurelle osalle ihmisiä, toteaa Cosmopolitan. Koska on kuitenkin elätettävä itsensä, ei työtään voi noin vain lopettaa – ainakaan jos ei toista työpaikkaa ole tiedossa tilalle.

Voi olla jopa todella uuvuttavaa, jos ei voi sietää omaa työtään tai vihaa sitä, mutta mikä avuksi, jos työpaikan vaihtaminen ei ole mahdollista? Ratkaisu on muuttaa omaa asennetta työnsä suhteen, sillä oman ajatusmaailman rukkaaminen auttaa siinä, että työnteko tuntuu hauskemmalta ja tyydyttävämmältä.

Cosmopolitan jututti asiantuntija Amy Cooper Hakimia, joka on ollut kirjoittamassa Working With Difficult People -kirjaa, ja selvitti hänen avulla erilaisia tapoja, joilla voit laittaa oman asenteesi työsi suhteen uusiksi ja parempaan suuntaan.

1. Lopeta mollaaminen

Jos työporukalla päivän päätteeksi lähdette porukalla lasillisille ja haukutte pomoanne, ei se Hakimin mukaan auta mitään. Tällainen käytös on epäammattimaista ja voi vain viedä mukanaan syvemmälle vihakuoppaan eikä se muuta työtäsi mitenkään. Kaipaatko kuitenkin töihin liittyvien asioiden purkamista ääneen? Sitä varten on ystävät ja läheiset työpaikan ulkopuolella.

”Kun sinun täytyy saada päästellä höyryjä työsi suhteen, puhu kumppanillesi tai ystävällesi, joka ei ole työkaverisi”, Hakim sanoi.

Työn ulkopuolinen kuuntelija on sinulle olkapäänä ja hän voi myös antaa erilaisia, objektiivisempia näkökulmia asioihin. Cosmopolitanin mukaan kannattaa myös laittaa aikaraja itselle, kuinka kauan työstään purkautuu, esimerkiksi kymmenen minuuttia. Näin omat turhautumiset eivät vie kaikkea aikaa, kun olet ystäväsi tai läheisesi seurassa purkamassa tuntemuksiasi.

2. Nosta esiin yksi hyvä asia

Todennäköisesti jokaisesta työstä löytyy edes jotain hyvää, vaikka kyse ei unelmiesi työpaikasta olisikaan. Kenties olet samassa paikassa ystäväsi kanssa, työpaikka on lähellä kotia tai vaikkapa työpisteeltäsi avautuu sinua miellyttävä maisema. Hakimin mukaan positiivisiin asioihin keskittyminen saa kaiken ikävän tuntumaan helpommin kestettävältä.

”Kun etsit työstäsi asioita, joista olla iloinen tai kiitollinen, työpäivästäsi tulee paljon parempi”, Hakim selitti.

Aina kun huomaat tällaisen positiivisen, hyvän asian työstäsi, laita se muistiin esimerkiksi muistikirjaan tai puhelimeesi. Kun sinulle kertyy luettavissa oleva lista hyvistä asioista, sen katsominen negatiivisten tunteiden ottaessa vallan antaa sinulle iloisemman, positiivisemman ajatusmaailman.

3. Palkitse itsesi

Hakim suositteli asettamaan itselle pieniä, tiettyjä tavoitteita työhön liittyvän asenteen suhteen, mitä voi mitata jollain tavalla. Haasta esimerkiksi itsesi olemaan valittamatta ääneen työstäsi viikkoon tai olemaan pyörittelemättä silmiäsi, kun pomosi pyytää sinua tekemään jotain turhanpäiväistä. Kun olet onnistunut tavoitteessa, palkitse itsesi jollain mukavalla tavalla, olipa se sitten manikyyri tai vaahtokylpy.

”Todennäköisimmin saamme tehtäviä tehtyä, kun tiedämme palkinnon odottavan sen päätteeksi”, Hakim sanoi.

4. Tartu uuteen tehtävään

Jos mahdollista, koeta kasvattaa vastuutasi, Hakim neuvoi. Cosmopolitanin mukaan esimerkiksi jos yleensä käyt asioilla pomosi puolesta, kysy voisitko olla osallisena asiakasprojekteissa, mikä osoittaa oma-aloitteisuutta ja samalla antaisi sinulle jotain uutta tehtävää, mikä haastaa sinua työskentelemään ahkerammin. Tämä taas voi parantaa yleistä tyytyväisyyttä työssä.

5. Nauti vapaa-ajasta

Ota vapaa-ajasta kaikki ilo irti, pidä hauskaa ja nauti siitä, mitä ikinä vapaalla teetkään. Tämä hauskanpito voi vaikuttaa vielä työpäivienkin aikana ja auttaa jaksamaan. Koeta siis suunnitella jokaiselle viikolle ainakin yksi hauska aktiviteetti ja pidä siitä kiinni sen sijaan, että vain köllähtäisit työpäivän jälkeen sohvalle. Hakimin mukaan tämä auttaa sinua myös muistamaan, että on olemassa paljon muutakin kuin vain työt.

Lähde: Cosmopolitan