Kun sydän särkyy ja suhde päättyy, voi toisesta yli pääseminen ottaa aikansa, vaikka takana olisi vain lyhytkin suhde tai tapailua.

Suhteen päättymisen jälkeen valokuvat, viestit ja someyhteydet voi olla helppo hävittää, mutta moni saa huomata, että exää ei saa pois mielestä tuosta noin vain. Kenties pohdit, mikä meni pieleen tai käyt mielessäsi läpi viimeisiä hetkiänne yhdessä, eron jälkeen vaikeinta usein onkin olla ajattelematta toista osapuolta.

Ei ole olemassa selvää, askel askeleelta etenevää opasta tai yhtä ainoaa vastausta siihen, miten toisen saa pois mielestään. Rakkaus tai jopa vain syvä toisesta ihmisestä välittäminen ei katoa yhdessä yössä, muistuttaa Cosmopolitan.

Asialle voi kuitenkin koettaa tehdä jotain, ja alta löydätkin asiantuntijoiden neuvoja, miten voit koettaa saada exän pois mielestäsi. Nämä neuvot eivät välttämättä täysin poista häntä ajatuksistasi, mutta ne ainakin voivat auttaa sinua pääsemään yli ja eteenpäin – aika hoitaa lopun.

Keksi itsellesi häiriötekijöitä, jotta et ehdi edes ajatella häntä

Cosmopolitanin mukaan tämä voi olla ilmiselvä neuvo, mutta se on totta: yksi parhaimpia tapoja saada joku pois mielestään, on ottaa siihen käytetty energia ja kohdistaa se johonkin muuhun tai uuteen.

”Esimerkiksi uusi projekti toimii häiriötekijänä sekä se voi myös paljastaa jotain taitojasi, jotka ovat olleet vielä piilossa”, romantiikkasarja Sidelinedin luoja Bianca Williams kertoo.

”Olipa se kirjan kirjoittaminen, uuden sovelluksen kehittäminen tai viimein sen haaveilemasi uuden yrityksen aloittaminen, pureudu syvälle ja anna emotionaalisen yhteytesi tähän yksilöön toimia sinun polttoaineena. Et koskaan tiedä, minne se johtaa”, hän jatkaa.

Aseta itsellesi rajoja

Sinulla on voima kontrolloida ajatuksiasi ja mitä mietit, mutta se on paljon helpompaa, kun asetat rajoja exäsi kanssa eron jälkeen. Women’s Health Interactivelle kirjoittava Vanessa Russell neuvoo tekemään eron alkuvaiheessa selväksi, mitä tarvitset ja mitä et tarvitse exältäsi tehdäksesi eteenpäin pääsemisen siedettävämmäksi.

”Kerro hänelle, että et halua hänen soittavan/ viestittävän tai missä olosuhteissa on ihan okei, että hän on yhteydessä”, Russell vinkkaa.

Russellin mukaan voi myös olla avuksi, jos mietitte miten kerrotte erosta yhteisille ystäville tai lähiperheelle, etenkin jos olette olleet yhdessä jo jonkin aikaa.

”Tämä auttaa teitä olemaan samalla sivulla ja jos hän pitää kiinni omasta puolestaan ja sinä omastasi, saa se hänet hiljalleen häipymään mielestäsi ja antaa sinulle tarvitsemaasi aikaa toipua ja kasvaa”, Russell toteaa.

Anna itsesi tuntea tunteesi

Ehkä sinua houkuttaisi purra huulta ja pitää itsesi kasassa, mutta lisensoitu terapeutti Oddesty K Langham suosittelee tekemään päinvastoin.

”On tärkeä antaa itsesi tuntea tunteet, jotka liittyvät eroon tai välirikkoon jonkun toisen kanssa”, Langham toteaa.

”Meidän pitäisi aina tiedostaa tunteemme ja surra, jos se on tarpeen, terveellä ja turvallisella tavalla. Meidän pitäisi sitten alkaa päästää irti, eli jatkaa elämässä eteenpäin ja tavoitella asioita, joita haluamme”, hän jatkaa.

Cosmopolitanin mukaan kun olet antanut itsesi tuntea kaiken, saatat huomata, ettei sinulla ole enää mitään tunnettavaa häntä kohtaan tai mietittävää.

Ymmärrä, että sinulla voi olla vielä tunteita häntä kohtaan

Kukapa ei tahtoisi heti eron jälkeen lakata vain välittämästä toisesta ihmisestä, mutta tunteet eivät toimi niin. Kliininen psykologi ja Online For Loven parisuhdeneuvoja Brenda Waden mukaan on ihan sallittua vielä tuntea jotain exää kohtaan.

”Rakkaus on elämän suurin lahja ja jos rakkaus tulee elämääsi, ei se ole koskaan väärin. Mutta mikä pitää ymmärtää on se, että joskus rakkaus ei riitä saamaan parisuhdetta toimimaan”, Wade muistuttaa.

”Eteenpäin pääseminen eron jälkeen ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että tuntemasi rakkaus päättyy. Joskus ainoa tapa päästää irti on rakastaa toista tarpeeksi halutakseen hänen parastaan, vaikka se tarkoittaisi, ettei enää olla yhdessä”, hän jatkaa.

Toisin sanoen kenties kun et enää moukaroi itseäsi sen takia, että edelleen välität hänestä, saatat onnistua lopettamaan hänen ajattelemisen.

Hemmottele itseäsi

Psyykikko Vaishali Nikhadella, jonka ennustukset keskittyvät pääasiassa parisuhteisiin, on Cosmopolitanin mukaan mainio vinkki parantaa sydämensä särkeneen mieltä.

”Nauti kylvystä, jossa on vettä ja Epsom-suolaa, rentoutuaksesi ja palautuaksesi”, hän kertoo.

Tämän pitäisi auttaa poistamaan kaikki ei-toivotut ajatukset, tunteet ja energiat, joista et ole päästänyt irti. Jälkeenpäin voit huomata olosi kevyemmäksi (ja toivottavasti vähemmän stressaantuneeksi exäsi takia). Voit myös kokeilla muita hemmottelutapoja ja self-care-rutiineja, joita sinulla on, kuten hierontaa, uutta ihonhoitotapaa tai vaahtokylpyä.

Joissain tapauksissa voit tarvita päätepisteen

Cosmopolitanin mukaan suureksi osaksi päätepisteen saaminen, eli closure, ei tuo mielenrauhaa ja usein mikään, mitä exäsi sanoo, ei tee oloasi paremmaksi, vaan se voi jopa pitkittää toipumisprosessia. Mutta:

”Joskus emme voi lopettaa jonkun ajattelua, koska on ratkaisemattomia asioita ja asioita, joita pitää saada sanottua”, Single That: Dispelling the Top 10 Myths of the Single Woman -teoksen tehnyt Acamea Deadwiler kertoo.

Kirjoita pitkä kirje exällesi siitä, miltä sinusta tuntuu, miksi sinuun sattuu, mitä halusit häneltä ja niin edelleen, mutta älä lähetä sitä. Joskus kaiken purkaminen paperille kuin puhuisit vastaanottajalle on se, mitä tarvitset. Voi olla myös hyödyllistä keskustella neuvojan tai terapeutin kanssa purkaaksesi osiin ongelmat ammattilaisen kanssa exäsi sijaan.

Jos todella, todella kaipaat juttutuokiota exäsi kanssa ja haluat aukoa eroa hieman lisää, voi silloin Deadwilerin mukaan olla hyväksi jutella hänen kanssa. Jos tiedät, että se antaa sinulle selkeämmän omatunnon ja kevyemmän sydämen, on se sen arvoista.

Löydä yhteys siihen, kuka olet

Joskus yritykset olla ajattelematta exää vievät niin mennessään, että unohtaa ajatella itseään. Cosmopolitanin mukaan se voi auttaa, jos annat itsellesi sen huomion, jota olisit muuten antanut hänelle.

”Ota kalenterisi tai päiväkirjasi ja listaa asioita, joiden tekemisestä nautit yksin tai yhdessä läheistesi kanssa”, vinkkaa parisuhdeasiantuntija K.S. Lewis.

”Aloita kärkipäästä ja sovi ’trefit’ itsesi kanssa niin, että saat kaikki listan asiat tehtyä. Tämä on hyvä aika kokeilla uutta ravintolaa, pitää maraton lempisarjasi kanssa, nauttia spa-päivästä tai kokeilla vaikka jotain uutta kurssia netin kautta”, hän kertoo esimerkkeinä.

Ennen kuin huomaatkaan, olet liian kiireinen nauttiessasi omasta ajastasi edes ajatellaksesi exääsi.

Pura kaikki paperille

Kuten jo aiemmin manittiin, on kirjoittaminen hyvä tapa saada asioita pois mielestä. Jos haluat poistaa tietyt ajatukset, voi se todella auttaa, jos vuodatat ne paperille.

”Laita hyvää musiikkia soimaan, ota lempijuomaasi ja laita kynä paperille Kun alat antaa itsellesi luvan tiedostaa ajatuksen, tuntea sen ja kirjoitat sen ylös, tekee se olon mahtavaksi”, matchmaker Jaida Pervis toteaa.

Jos et ole kirjoittavaa tyyppiä, voi ajatusten kirjaaminen ylös esimerkiksi puhelimen Notes-sovellukseen olla yhtä tehokasta.

Älä ota paineita toipumisesta

Kliininen seksologi Rachel Sommer muistuttaa, että voi olla vaikea päästä yli elämäsi joka osa-alueella mukana olleesta ihmisestä huolimatta siitä, miten pitkään suhde kesti.

”Anna itsellesi aikaa surra ilman mitään aikarajoja, pidä joku läheinen helposti tavoitettavissa ja keskitä huomiosi itsestäsi huolehtimiseen ja itsesi kehittämiseen”, Sommer neuvoo.

Jos keskityt liikaa siihen, miksi kestää niin kauan lopettaa jonkun ajatteleminen, ajattelet häntä silloin vain enemmän.

Poista hänestä muistuttavat asiat elämästäsi

Jos haluat olla ajattelematta jotakuta, täytyy sinun hankkiutua eroon asioista, jotka muistuttavat hänestä.

”Ajatuksemme syntyvät laukaisevista tekijöistä, jotka muistuttavat meitä kokemuksesta, yksilöstä, aiemmasta tapahtumasta”, psykoterapeutti Nicholas Hardy selittää.

Tämä voi olla ravintola, jokin tietty kuntosali, lahjat, vaatteet ja niin edelleen.

”Olipa se mitä tahansa, on tietoinen erottaminen jostakusta jatkuvasti muistuttavista asioista tärkeää, jos haluat olla ajattelematta häntä”, Hardy kertoo.

Muista, ettei tämä tarkoita sitä, että sinun pitäisi lopettaa lempiravintolassasi käyminen, koska kävit siellä jonkun kerran exäsi kanssa. Mutta kenties on hyvästä mielenterveydelelsi, jos vältät exäsi kuntosalin ohi ajamista aina samaan aikaan, kun tiedät hänen siellä käyvän.

Lähde: Cosmopolitan