Kasvikset ja juurekset kuuluvat osaksi terveellistä ruokavaliota.

Siinä missä monia juureksia voi syödä sellaisenaan kypsentämättä, on punajuuren kanssa tärkeä toimia toisin. Ruokavirasto muistuttaa, että punajuurta ei pitäisi nauttia raakana ja suosittelee punajuurta käytettäväksi ainoastaan kunnolla kypsennettynä.

”Ruokaviraston tietoon on tullut, että myös raa’asta punajuuresta tehty mehu tai smoothie on aiheuttanut äkillisesti rajua oksentamista. Aiemmin raaka punajuuriraaste on aiheuttanut ruokamyrkytysepidemioita”, viraston sivuilla kerrotaan.

Ruokaviraston mukaan esimerkiksi vuonna 2010 epidemioissa sairastui yli 100 henkilöä. Kaikissa tapauksissa kotimainen punajuuri oli tarjottu raakaraasteena henkilöstöravintoloissa, päiväkodeissa tai kouluissa.

Epidemioissa sairastuneiden yleisimmät oireet olivat pahoinvointi ja vatsakivut, minkä lisäksi raportoitiin päänsärkyä, väsymystä ja oksentelua. Monilla oireet alkoivat nopeasti (alle tunnin kuluessa ruokailusta) ja kestivät lyhyen aikaa (muutamia tunteja).

Perinteisesti punajuurta on käytetty nimenomaan kypsäksi keitettynä joko sellaisenaan tai etikkaan säilöttynä. Ruokaviraston mukaan tällä tavalla valmistettuna punajuuren ei ole todettu aiheuttaneen sairastumisia.

”Punajuurta voi turvallisesti käyttää myös vaikkapa uunijuureksena, sosekeitoissa ja leivonnassa”, virasto toteaa.