Jos autoilet talvella ja autosi on kinoksien ympäröimänä, varmista, että putsaat pakoputken ennen auton käynnistämistä.

Talvi ja lumihanget ovat täällä taas ja nyt on hyvä aika muistuttaa sellaisesta asiasta, jota moni ei välttämättä tulisi ajatelleeksi ensimmäiseksi hypätessään auton kyytiin ja alkaessaan matkantekoon; nimittäin pakoputken putsaamisesta ylimääräisestä lumesta. Mikäli pakoputkea ei putsata ensimmäisenä sen ollessa tukossa ja auto käynnistetään, on vaarana se, että pakoputken kaasut kulkeutuvat auton sisälle aiheuttaen vaaratilanteen.

Tällaisesta on ikävä esimerkki: muutama vuosi sitten raportoitiin tilanteesta, jossa perheen äiti sekä 1- ja 3-vuotiaat lapset kuolivat autoon, kun isä alkoi auton puhdistuspuuhiin. Isä ei ollut puhdistanut pakoputkea, vaan putsasi lunta auton päältä ja ympäriltä auton ollessa käynnissä.

Tämä johti siihen, että auton sisällä ollut muu perhe menehtyi noin minuutin sisällä myrkylliseen häkään, eli hiilimonoksidiin, joka on hajuton, väritön ja mauton kaasu, eli niin kutsuttu ”hiljainen tappaja”. Äiti ja lapset olivat menneet auton sisään lämmittelemään kylmänä talvipäivänä.

Puhdista siis aina pakoputki ensin lumesta ja varmista, ettei se ole tukossa. Häkämyrkytys voi johtaa tajuttomuuteen tai hengenmenetykseen vain muutamien minuuttien aikana.

Lähde: Newsner