Jos käytät samaa vesipulloa uudelleen, se kannattaa ehdottomasti pestä täyttökertojen välissä.

Treadmill Reviews -sivuston teettämän tutkimuksen mukaan kaikki vesipullot, joita täytetään uudelleen, ovat täynnä bakteereja. Tutkijoiden mukaan käytetystä vesipullosta juominen onkin yhtä pahasta sinulle kuin nuolisit vessanpönttöä, kertoo brittilehti Metro.

Tutkijat testasivat laboratoriossa uudelleenkäytettäviä vesipulloja sen jälkeen, kun jokaista oli käyttänyt urheilija viikon ajan. Metron mukaan eniten bakteereja omanneessa pullossa baktereeja oli enemmän kuin keskiverto vessanpöntössä – pullossa oli yli 900 000 pesäkkeitä muodostavaa yksikköä (PMY, engl. colony forming unit, CFU) neliösenttiä kohden keskimäärin.

Keksiverto ihmisen vesipullossa bakteereja oli 313 499 PMY neliösenttimetriä kohden, mikä Metron mukaan on todella suuri määrä bakteereja, jotka päätyvät suuhusi.

Bakteereja pursuavat pullot johtuvat siitä, ettei niitä pestä sekä hiestä ja kaikista päivittäisistä bakteereista, joita ihminen kohtaa päivän aikana. Tutkimuksessa myös paljastui, että 60 prosenttia vesipulloista löydetyistä bakteereista voi tehdä ihmisen sairaaksi.

Vesipullojen täyttäminen uudelleen on kuitenkin ympäristöystävällistä ja onneksi on erilaisia tapoja vähentää bakteerien päätymistä suuhun pullon takia. Esimerkiksi ruostumattomasta teräksestä tehdystä juomapullosta juominen on parempi vaihtoehto kuin muovipullon käyttäminen.

Olipa pullo minkälainen tahansa, tärkeää on muistaa pestä se kunnolla ja säännöllisesti – päivittäin. Työpöydällesi tai salilaukkuusi jättämäsi vesipullo ei taianomaisesti puhdistu vain sillä, että laitoit sinne vettä juotavaksi.

Lähde: Metro