Kuten muissakin asioissa, myös ravitsemuksessa trendit vaihtuvat aikakausittain ja joistain eriskummallisista ruoka-aineista tulee hittejä. Nämä ihmeelliset aineet ovat tällä hetkellä pinnalla, mutta ovatko ne todella maistelun arvoisia?

1. Luonnolliset viinit

Luonnolliset viinit sisältävät hyvin vähän tai eivät ollenkaan sulfiitteja, eikä niissä muutenkaan ole mitään ylimääräisiä kemikaaleja. Yksinkertaisuudessaan luonnollinen viini on vain pullollinen fermentoituja rypäleitä. Luonnollisen viinin nauttijan luvataan pelastuvan krapulan mahdollisuudelta, mutta tätä väitettä ei ole pystytty virallisesti vahvistamaan.

2. Aloevesi

Vettä, joka on buustattu aloe vera-kasvista saadulla mehulla. Aloe vera torjuu tulehdusta ja vapaita radikaaleja ja edesauttaa näin ihon säilymistä nuorekkaana. Vaikka aloella on ihoa rauhoittavia ominaisuuksia suoraa geelinä iholle levitettäessä, sisäisesti nautittuna sillä on todennäköisesti hyvin pieni vaikutus ihon kuntoon.

3. Ruohoa syöneen karjan maitotuotteet

”Grass-fed”-termi eli ruoholla ruokittu karja ja siitä saadut maitotuotteet ovat tämän hetken villitys ja kattavat maidon, voin ja juuston. Tämän kaltaisella ravinnolla olleen maitokarjan maidossa on enemmän omega-3-rasvahappoja ja E-vitamiinia kuin esimerkiksi soija- tai maissirehua syöneen karjan. Jos maitotuotteita haluaa käyttää, tämänkaltaisella ravinnolla ruokitun naudan maito on ravinnerikkaampaa ja siinä on hyödyllisiä bakteereja.

4. Kookossokeri

Perinteisen valkoisen sokerin korvike, jota saadaan kookospalmun kukinnosta. Sillä on matalampi glykeeminen indeksi kuin esimerkiksi agavesiirapilla tai hunajalla, eli se nostaa verensokeria hitaammin, pitäen verensokerin tasaisena. Kookossokeri on parempi vaihtoehto kuin tavallinen valkoinen sokeri, mutta senkin käytön suhteen kannattaa olla maltillinen.

5. Muinaiset viljat

Amarantti, tefheinä, speltti ja kamut-vilja ovat monimuotoisia hiilihydraatteja, jotka ovat olleet unohduksissa sukupolvien ajan. Useimmat niistä ovat gluteenittomia ja sisältävät paljon tärkeitä aminohappoja, vitamiineja ja mineraaleja, joita ei esimerkiksi vehnästä löydy. Lue kuitenkin tarkkaan sellaisten tuotteiden ainesosaluettelo, joissa mainostetaan olevan jotain näistä viljoista. Usein niitä on valmiissa tuotteessa vain muutama prosentti, jolloin mainittavia terveyshyötyjä ei saavuteta.

6. Juotava savi

Savinaamion ainekset voi myös juoda! Vulkaanisesta tuhkasta saadut savet kuten bentoniitti- ja montmorillonite-savi voidaan juoda sellaisenaan tai sekoittaa smoothieen. Savi vahvistaa ihon kuntoa ja sitä käytetään esimerkiksi aknen hoidossa. Juotuna saven uskotaan imevän itseensä kemikaaleja ja torjunta-aineita, jolloin ne poistuvat kehostamme luonnollista kautta. Kuraveden juominen voi kuitenkin tuntua epämiellyttävältä ajatukselta, ja joidenkin savien on todettu sisältävän karsinogeenejä kuten arsenikkia.

Lähde: Fox News