Nämä terveelliset tavat tekevät hyvää.

Jos haluaa elää pitkään ja voida hyvin, ovat terveelliset elämäntavat avainasemassa, ja kun ottaa terveelliset teot ja valinnat tavaksi jo nuorena, pitää niistä todennäköisemmin kiinni läpi elämän.

Tätä silmällä pitäen Women’s Health listasi terveellisiä valintoja, jotka jokaisen naisen pitäisi tehdä viimeistään, kun täyttää 30 vuotta, ja suomensimme niitä alle. Ja jos olet juhlinut jo kolmekymppisiä, ei huolta! Nämä tavat ehtii omaksua silti – parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

1. Rakasta kroppaasi

Rakasta kroppaasi sellaisena kuin se on, vaikka et jokaiseen kohtaan olisikaan tyytyväinen. Kroppasi tekee paljon hyväksesi ja on ansainnut sen, että opit kunnioittamaan sitä nyt. Olet myös itse paljon onnellisempi ja voit paremmin, jos olet armollisempi vartaloasi – itseäsi – kohtaan.

2. Löydä kuntoilumuoto, josta todella nautit

Kuntoilu parantaa mielialaa, auttaa nukkumaan paremmin, auttaa ylläpitämään tervettä painoa – hyötyjä on monia! Mutta jos et pidä kuntoilutavasta, vähentää se todennäköisyyttäsi kuntoilla. Siksi on tärkeä löytää sellainen kuntoilumuoto, josta itse todella nauttii, Women’s Health kertoo.

3. Seiso enemmän

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että paikoillaan oleminen ja jatkuva istuminen vaikuttavat ikävästi terveyteen. Se lisää muun muassa liikalihavuuden, sydänsairauksien ja diabeteksen riskiä. Ja mikä pelottavinta, tämä vaikuttaa silti, vaikka kuntoilisitkin säännöllisesti. Jos teet esimerkiksi toimistotyötä, pyydä itsellesi sähkökäyttöistä työpöytää, jotta voit seistä osan työpäivästä ja lisää jaloilla oloa muillakin tavoilla päivääsi.

4. Ulkoile säännöllisesti

Naiset, jotka viettävät enemmän aikaa ulkona, ovat onnellisempia, terveempiä ja jopa luovempia.

5. Käytä säännöllisesti aurinkosuojaa

Jokaisen olisi suositeltava käyttää aurinkosuojaa säännöllisesti. Se estää ihosyöpää suojaamalla auringon haitallisilta UV-säteiltä. Lisäksi säännöllinen aurinkorasvan käyttö auttaa pitämään ennenaikaiset rypyt loitolla. Aurinkosuojaa on hyvä käyttää läpi vuoden, mutta etenkin kesällä suojautuminen on tärkeää.

6. Vältä solariumia

Ruskettuminen voi johtaa ennenaikaisiin ryppyihin ja tämän lisäksi solariumissa käyminen voi Women’s Healthin mukaan dramaattisesti lisätä melanoomaan sairastumisen riskiä.

7. Juo enemmän vettä

Women’s Healthin mukaan se voi auttaa muun muassa laihduttamaan ja parantamaan mielialaa.

8. Harrasta enemmän seksiä (jos haluat)

Tämä tuskin kaipaa kovin paljon vakuuttelua, mutta esimerkiksi tässä artikkelissa on listattu syitä, miksi harrastaa enemmän seksiä. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki ihmiset eivät ole niin seksuaalisia ja osa ihmisistä on a-seksuaaleja, joten seksiä ei pidä harrastaa, jos ei sitä itse todella halua.

9. Löydä sinulle sopiva ehkäisymuoto

Ehkäisyn käyttäminen on tietysti jokaisen naisen oma valinta, mutta tästä on Women’s Healthin mukaan syytä tehdä tietoinen päätös suuntaan tai toiseen sen sijaan, että jättäisi mahdollisuuden suunnittelemattomaan, ei-toivottuun raskauteen. Ehkäisymuotoja on monenlaisia, joten vaihtoehtoihin kannattaa tutustua ja keskustella lääkärin/gynekologin kanssa aiheesta, jotta löydät sinulle sopivimman tavan.

10. Harrasta suojattua seksiä

Tämä on hyvä nostaa esiin erikseen: sukupuolitaudit ovat olemassa, joten suojautuminen on tärkeää. Sukupuolitaudit voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen ja aiheuttaa muitakin terveysongelmia. Jos et ole varma, onko seksikumppanisi sukupuolitauditon, käytä kondomia. Ja jos et ole puhunut kumppanisi kanssa siitä, milloin viimeksi hän on käynyt testeissä, on aika tarttua toimeen.

11. Käy säännöllisesti sukupuolitautitesteissä

Women’s Healthin mukaan ajatus sukupuolitaudin saamisesta voi tuntua pelottavalta, mutta vielä pelottavampaa on ajatella, mitä voisi tapahtua, jos sinulla on sellainen, et tiedä siitä ja sitä ei hoideta. Puhu gynekologisi/lääkärisi kanssa siitä, missä testeissä sinun kannattaisi käydä ja kuinka usein.

12. Käytä alkoholia kohtuudella

Säännöllisesti käyttämällä alkoholia yli suositusten saatat aiheuttaa itsellesi erilaisia terveyshaittoja, niin pieniä kuin suuria. Alkoholinkäyttö voi näkyä niin iholla kuin alhaisina energiatasoina ja väsymyksenä sekä aiheuttaa esimerkiksi aivohalvauksen ja johtaa syöpään. Kohtuullisesti-sivuston mukaan naisten riskiraja on enintään 5 annosta päivässä, mutta sillä kolkutellaan jo terveysriskjeä. Viikkotasolla korkeaksi riskitasoksi on määritelty naisilla 16 annosta, kohtalaisen riskin raja on 7 annosta viikossa.

13. Lopeta tupakointi (tai älä aloita sitä lainkaan)

Tupakointi ei ole hyvästä terveydelle, tämä on yleisesti tiedossa. Tupakointi lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään ja siitä voi olla vahinkoa jopa aivoille. Women’s Healthin mukaan tutkimuksissa on havaittu, että tupakoinnin ennen nelikymppisiä lopettavat naiset elävät vähintään 10 vuotta pidempään kuin naiset, jotka jatkavat tupakointia 40-vuotispäivänsä jälkeenkin.

14. Sovi säännöllisiä kaveritreffejä

Ajanvietto ystävien seurassa tekee hyvää sinulle. Se esimerkiksi laskee stressiä (mikä on tärkeää henkisen ja sydämen terveyden kannalta) ja ainakin yhdessä eläintutkimuksessa havaittiin, että se voi saada kroppasi kuluttamaan enenmmän kaloreita. Elämän kiireidenkin keskellä, koeta löytää aikaa ystävillei – terveytesi kiittää.

15. Opettele kokkaamaan muutama terveellinen ateria

Women’s Healthin mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että jos nautit syömästäsi ruoasta, on paljon helpompi pitää kiinni terveellisestä ruokavaliosta, olipa se suunniteltu laihduttamista tai yleistä terveyttä ajatellen.

16. Koeta saada mahdollisimman paljon vitamiineja ruoan kautta

Vaikka vitamiinilisät ovat tietyissä tilanteissa hyvästä ja esimerkiksi kasvis- tai vegaaniruokavaliossa tarpeellisia, kannattaisi yleisesti pyrkiä siihen, että saa mahdollisimman paljon vitamiineja ja hivenaineita ruoasta eikä purkista pillereinä.

17. Tee ennakkoon ruokavalmisteluja

Ruoan kokkaaminen alusta alkaen joka ilta voi tuntua työläältä – etenkin jos olet pitkän työpäivän jälkeen rättiväsynyt. Siksi on hyvä idea tehdä valmisteluja ennakkoon. Voit pilkkoa vihanneksia, maustaa lihoja ja tehdä muita ennakkovalmisteluja, kun sinulla on aikaa ja näin sinun ei tarvitse kuin valmistaa ruoka, kun pääset kotiin.

18. Luovu limsasta

Virvoitusjuomat eivät tee sinulle hyvää ja sama pätee myös muihin sokerisiin juomiin. Toisiaan yhden limpparin juominen ei ole maailmanloppu, mutta päivittäinen limsatölkki ei todellakaan tee hyvää sinulle. Women’s Healthin mukaan tutkimukset ovat yhdistäneet virvoitusjuomat ja muut sokeriset juomat sairauksiin, kuten diabetes ja liikalihavuus sekä korkeampaan riskiin saada aivohalvaus. Jos et osaa olla ilman jotain sihisevää juomaa, suosi limpparin sijaan esimerkiksi kivennäisvettä, jossa hieman sitrusmehua seassa.

19. Ota terveysvakutus

Tapaturmia sattuu, sairauksia voi kehittyä huomaamatta. Itsensä vakuuttaminen todella kannattaa.

20. Tee säännöllisiä terveystarkastuksia

Jotta olet ajan tasalla terveydestäsi, on hyvä tehdä säännöllisiä terveystarkastuksia. Käy säännöllisesti gynekologilla, hammaslääkärisä ja lääkärin vastaanotolla.

21. Löydä itsellesi lääkäri, josta pidät – tai ainakin kuuntelet

Sillä on väliä, tunnetko olosi mukavaksi lääkärisi seurassa vai et. Kun pidät ja luotat lääkäriisi, todennäköisemmin kerrot hänelle kaiken tiedon, jota hän tarvitsee hoitaakseen sinua parhaalla mahdollisella tavalla sekä kuuntelet hänen neuvojaan ja käyt vastaanotolla säännöllisesti.

22. Tutustu perheesi terveyshistoriaan

Vaikka näistä asioista ei ole aina helppo puhua ja voi tuntua ikävältä kysellä vanhemmiltaan heidän vanhempien, tätien tai setien terveysongelmista, on hyvästä oman hyvinvointisi kannalta, että tiedät näitä asioita. Mitä enemmän tiedät perheesi terveyshistoriasta, sitä paremmin sinä ja lääkärisi olette valmistautuneet käsittelemään mahdollisia ongelmia, joita sinun eteesi voi otulla.

23. Suojele sydäntäsi

Sydänsairaudet koituvat monen naisen kohtaloksi, joten sydämen terveyteen on hyvä kiinnittää huomiota. Rentoudu, syö hyvin, naura, liiku ja nuku kunnon yöunet – nämä ovat kaikki tapoja, joilla suojelet sydäntäsi.

24. Käytä säännöllisesti hammaslankaa

Suositus olisi käyttää hammaslankaa tai lankainta päivittäin, aivan kuin hampaiden harjaamistakin suositellaan. Mutta hammaslangan käyttö jo viidesti viikossa laskee Women’s Healthin mukaan dramaattisesti hampaiden reikiintymisen riskiä. Tee siis parhaasi, mutta pyri tekemään tästä mahdollisimman säännöllinen tapa.

25. Harjoita mindfulnessia aina, kun mahdollista

Mindfulness on yhdistetty alempiin stressitasoihin, aivojen tehon kasvuun ja moniin muihin positiivisiin vaikutuksiin.

26. Huolehdi mielenterveydestäsi

Mielenterveydellä on suuri rooli päivittäisessä onnellisuudessa ja hyvinvoinnissa. Jos sinulla on ollut mielenterveysongelmia, liiallisesta stressistä ja kuormituksesta masennukseen tai ahdistukseen, älä jätä niitä huomiotta, vaan hanki apua.

27. Lopeta äärimmäinen laihdutus

Women’s Healthin mukaan asiantuntijat ovat todenneet, että maksimäärä, jonka voi pyrkiä laihduttamaan viikossa, on noin puolesta kilosta kiloon. Tämä tarkoittaa 500-1 000 kilokalorin vajeen luomista (ruokavalion ja liikunnan avulla), joten luultavasti haluat nauttia noin 1 500 kaloria päivässä ja täydentää sitä säännöllisellä, kohtuullisella liikunnalla. Äärimmäisempi tapa estää sinua saamasta kaipaamiasi ravintoaineita ja aloittaa painon jojoilun, koska kroppasi menee nääntymistilaan.

28. Rajoita aikaa television ääressä

Tämä ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi luopua Netflixin tai HBO:n jäsenyydestä, mutta mitä enemmän vietät aikaa telkkarin ääressä, sitä todennäköisemmin painosi nousee. Rajoita siis aikaasi television ääressä ja koeta myös käyttää hyödyksi esimerkiksi mainoskatkot ja tehdä jumppaa niiden aikana.

29. Luovu ruokaan liittyvästä syyllisyydentunteesta

Murjottaminen syömäsi suklaapalan takia ei tee sinulle hyvää, vaan se saa lähinnä onnettomaksi. Women’s Healthin mukaan se voi lisäksi sabotoida mahdollisia laihdutustavoitteitasi. Totuus on, että on ihan sallittua toisinaan hemmotella itseään sokerisilla tai rasvaisilla herkuilla. Ja jos joskus sinulla lähtee herkuttelun kanssa mopo käsistä, älä piekse itseäsi siitä henkisesti, sillä se ei auta mitään.

30. Jää kotiin, jos sairastut

Monet menevät töihin esimerkiksi flunssassa, vaikka tietävät, että se voi tarttua. Jos olet kipeä, jää kuitenkin suosiolla kotiin – se on hyvästä, kaikkien kannalta.

31. Unohda some ja älylaitteet välillä

Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että liiallinen ajanvitto digitaalisten laitteiden kanssa voi häiritä unta. Toiset tutkimukset ovat yhdistäneet lisääntyneen puhelimen käytön heikompaan fyysiseen kuntoon ja Facebook-ystävien määrän stressitasoihin. Kirjaudu siis ulos somesta aina, kun voit.

32. Nuku 7-8 tuntia yössä

Huonoilla yöunilla on väsyneen olon lisäksi joukko muita seurauksia – eikä ollenkaan hyviä sellaisia.

33. Pese meikit ennen kuin menet nukkumaan

Luultavasti jokainen meikkejä käyttävä nainen on joskus syyllistynyt siihen, ettei pese meikkejä pois ennen kuin suuntaa höyhensaarille. Tämä on kuitenkin huono tapa, sillä mitä enemmän nukut meikit kasvoilla, sitä enemmän ihosi vaurioituu ajan mittaan.

34. Koeta rentoutua enemmän

Stressiä on lähes mahdoton kokonaan välttää, mutta jos hermoilet vähemmän merkityksellisistä asioista säännöllisesti, teet vain hallaa itselelsi. Women’s Healthin mukaan säännöllinen stressi voi aiheuttaa enemmän ummetusta, aiheuttaa finnejä, vaikuttaa muistiisi, vähentää seksihalujasi ja saada painon nousemaan – näin muutamana esimerkkinä. Jos kamppailet stressin kanssa ja et tiedä, miten pärjäisit sen kanssa omillaan, puhu aiheesta mielenterveyden ammattilaisen kanssa.

35. Anna anteeksi itsellesi, jos lipsut

Kukaan ei ole täydellinen eikä kaikki aina suju täydellisesti 100 prosenttia ajasta ja itsesi murjominen aiheesta ei auta mitään. Itse asiassa tutkimuksissa on huomattu, että myötätuntoisuus itseään kohtaan on erittäin tärkeää henkisen hyvinvoinnin kannalta.

Lähde: Women’s Health