Osa ystävistäsi ei pidä sinua samalla tavoin omana ystävänään kuin sinä heitä.

Parisuhderintamalla voi käydä toisinaan niin, ettei oma ihastuksen kohde tunnekaan samoin sinua kohtaan. Samaa voi tapahtua myös ystävyyssuhteiden kohdalla, sillä tutkimuksen mukaan puolet ystävistäsi ei miellä sinua ystäväkseen.

PLoS One -journalissa julkaistua tutkimusta varten psykologit pyysivät 84 korkeakouluopiskelijaa arvioimaan toisiaan asteikolla 1-5, jossa 1 tarkoitti, ettei osallistuja tuntenut henkilöä ja 5 tarkoitti, että osallistuja on arvioijan yksi parhaista ystävistä.

Metron mukaan jos osallistuja arvioi henkilön 3:lla tai suuremmalla luvulla, mielsivät tutkijat kyseisen henkilön silloin pitävän arvioitua henkilöä ystävänään.

Osallistujia pyydettiin myös kirjaamaan oma arvionsa siitä, minkä asteikon lukeman he itse saisivat kyseiseltä henkilöltä. Eli siis esimerkiksi osallistuja voisi antaa omalle parhaalle ystävälleen luvun 5 ja olettaa saavansa itse samaisen arvion häneltä.

Metron mukaan 94 prosenttia osallistujista arvioi saavansa samanlaisen luvun asteikolta kuin itse antoivat – suurin osa siis arveli ystävyyden olevan molemminpuolista.

Tuloksista kuitenkin ilmeni, että 53 prosenttia ystävyyssuhteista oli molemminpuolisia eli 47 prosentin kohdalla ystävyys oli yksipuolista, kun toinen osapuoli mielsi henkilön ystäväkseen, mutta kyseinen henkilö ei ajatellut samoin.

Metron mukaan tutkijat selvittivät tulosten paikkansapitävyyttä aiempien ystävyyteen liittyvien kyselytutkimusten avulla ja huomasivat tulosten olleen samankaltaisia. Tuoreessa tutkimuksessa saatu 53 prosentin tulos molemminpuolisesta ystävyydestä oli korkein lukema, kun taas alhaisin oli 34 prosenttia.

Tämä siis käytännössä tarkoittaa sitä, että puolet ystäväksesi mieltämistäsi henkilöistä ei pidä sinua ystävänään. Tutkijoiden mukaan ihmisiltä tuntuu puuttuvan kykyä arvioida, onko ystävyys molemminpuolista ja näin vain oletetaan, koska muuten itsetunto kärsisi.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Metro