Viinejä ja juustoja on pitkään tarjoiltu yhdessä ja tutkimuksen valossa näin kannattaakin tehdä.

Monilla on tapana yhdistää viini ja juusto, nauttien niitä yhtä aikaa ja erään tutkimuksen tulokset voivat selittää, miksi ne sopivat niin hyvin yhteen. Journal of Food Science -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan juusto saa viinin maistumaan paremmalta, parantaen viinin hedelmäisyyttä, tuoksua ja sen juomisen nautinnollisuutta.

Tutkijat pyysivät 31 ranskalaista viiniasiantuntijaa maistelemaan erilaisia viinejä ja juustoja sekä arvioimaan kokemaansa nautintoa. Telegraphin mukaan kaikki viinit maistuivat paremmalta juuston syömisen jälkeen ja osa vähensi tanniinien suuta kuivaavaa vaikutusta.

”Tutkimuksemme ansiosta opimme, että tietyn viinin suussa aiheuttaman kuivan tunteen kokemisen kestoa voi vähentää juustolla ja neljä arvioitua juustoa vaikuttivat samalla tavalla”, tutkimusta johtanut Mara Galmarini kommentoi.

”Lyhyesti sanottuna, kun tarjolla on valikoima juustoja, viini luultavasti maistuu paremmalta huolimatta siitä, minkälaisen juuston valitsee”, hän lisäsi.

Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa, joista ensimmäisessä osallistujat maistoivat neljää erilaista viiniä (makea Pacherenc, kuiva Sancerre, täyteläinen Bourgogne ja hedelmäisempi Madiran) kolmen peräkkäisen siemauksen verran.

Toisessa osassa osallistujat tekivät samanlaisen maistamistestin viineille, mutta siemausten välissä he söivät pienen palan juustoa. Käytetyt juustot olivat lehmänmaidosta valmistetut Époisses ja Comté, lampaan raakamaidosta tehty Roquefort sekä vuohenmaidosta valmistettu Crottin de Chavignol ja kaikkia juustoja syötiin kaikkien viinien kanssa.

Telegraphin mukaan tutkimustulokset osoittivat, että juusto muutti kaikkia viinejä ja teki suuresta osasta nautittavampia. Yhdelläkään neljästä juustosta ei ollut negatiivista vaikutusta yhteenkään viineistä.

Ennen juusto- ja viiniostoksille lähtemistä voit lukea täältä lisää tästä tutkimuksesta.

Lähde: Telegraph