Voiko hiuksien harmaantumista hidastaa tai estää kokonaan? – tässä asiantuntijoiden vastauksia

Hiuksien harmaantumista ei tapahdu vain iäkkäillä ihmisillä, vaan joillakin harmaantuminen voi alkaa jo kolmenkymmenen ikävuoden paikkeilla, joten se ei ole aina ikääntymisen merkki.

Yleensä harmaantuminen alkaa kuitenkin vähän myöhemmin kuin kolmekymppisenä. Harmaat hiukset eivät tarkoita sitä, että on vanha, mutta moni ei silti pidä niiden ilmaantumisesta. Osa taas pitää niistä niin paljon, että haluaa korostaa niitä.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että noin 74 prosentilla 45–65-vuotiaista ihmisistä oli harmaita hiuksia, joten kaikille niitä ei tule vielä edes tuossa iässä. Jokainen saa niitä kuitenkin jossakin vaiheessa. Miehet saavat niitä keskimäärin aikaisemmin kuin naiset.

Voiko jokin asia edistää ja nopeuttaa harmaiden hiuksien esiintymistä?

Geeniperimä vaikuttaa harmaiden hiuksen tulemiseen, mutta voiko niiden esiintymistä hidastaa itse omilla toimillaan? Ja pystyykö harmaantumista jopa pysäyttämään?

Ikä ja genetiikka eivät ole ainoita asioita, jotka vaikuttavat harmaiden hiuksien tulemiseen. Elämässä on muitakin tekijöitä, jotka voivat saada sen tapahtumaan nopeammin. ”Esimerkiksi monien seikkojen, jotka vaikuttavat haitallisesti terveyteen, uskotaan myös nopeuttavan ikääntymistä ja harmaiden hiuksien lisääntymistä”, sanoo tohtori Alan Bauman. Sellaisia ovat hänen mukaansa ruokavalio, stressi, huono uni, lääkkeet, tupakointi ym. epäterveelliset elämäntavat.

Ihotautilääkäri Jill Waibelin mukaan tietyt sairaudet voivat myös aiheuttaa hiuksien harmaantumista. Se voi johtua tietyistä oireyhtymistä, kuten Hutchinsonin progeriasta ja Wernerin oireyhtymästä (jossa ikääntymisen liittyvät kaikki asiat kiihtyvät), tuhoisasta anemiasta, kilpirauhasen autoimmuunisairaudesta tai Downin oireyhtymästä. Hän kertoo myös, kuinka monet terveyteen liittyvät ongelmat voivat saada hiukset harmaantumaan normaalia aikaisemmin, mukaan lukien B12-vitamiinin puutos ja aivolisäkkeen poikkeavuudet.

Keinoja hidastaa harmaantumista – kääntää harmaantumisen suuntaa

Vaikka hiuksissa olisi jo näkynyt merkkejä harmaantumisesta, harmaantumisen suuntaa voi kääntää. Aiemmin on uutisoitu, kuinka stressi saa hiukset harmaantumaan, mutta rentoutuminen voi tuoda väriä takaisin. Mutta sille voi tehdä muutakin. Yksiä parhaista ainesosista näiden ikääntyvien hiusten merkkien torjumiseksi ovat kofeiini ja niasiiniamidi, jotka tunnetaan ihon ikääntymistä estävistä ominaisuuksistaan.

Parasta on kuitenkin elää terveellisesti, josta on hyötyä paljon muutenkin kuin että harmaita hiuksia esiintyisi vähemmän. Niitä tulee jossakin vaiheessa kuitenkin jokaiselle eikä sille voi mitään. Ja onko se lopulta mikään huono asia? Eihän se kerro mitään siitä, että oletko vanha vai et, koska niitä voi tulla jo kolmekymppisellekin. Jokainen on niin vanha tai nuori kuin itsestä tuntuu.

Lähde: The List


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.