Moni meistä haluaisi terveemmän, kauniimman ja hyväkuntoisemman kehon, mutta pienellä vaivalla.

Pilates on parasta mitä voit antaa kehollesi ja mielellesi. Se opettaa sinulle oikeat liikeradat, paremman ryhdin ja tuo energiaa arkeesi. Pilateksesta tulee sinulle elämäntapa; tapa elää onnellisempana ja voimakkaampana.

Olen huomannut miten ihmiset hyötyvät pilateksesta ja mitä muutoksia heidän kehossaan tapahtuu säännöllisesti harrastaessa. He jäävät myös koukkuun pilateksen tuomaan hyvään oloon. Tärkeintä on aloittaa laji oikein ja ammattitaitoisessa opetuksessa. Tällöin eteneminen tapahtuu kehon ehdoilla ja lihakset vahvistuvat oikeista paikoista ja oikealla tavalla.

Pilates sopii kaiken ikäisille ja kokoisille naisille ja miehille. Lajia ei voi kuin rakastaa. Tässä tulevat pilataksen hyödyt. Näistä syistä sinun tulisi aloittaa pilates, jos et ole jo lajin harrastaja:

1. Parempi ryhti- hyvä olo lähtee sisältäpäin

Nykyelämä vie meitä yhä passiivisempaan ja staattisempaan asentoon. Kehon kuormitus on työssä ja arjessa usein liian yksipuolista. Kuinka paljon sinä liikutat selkärankaasi päivän aikana? Keho tarvitsee oikeanlaista ja monipuolista liikettä voidakseen hyvin.

Hyvä ryhti vaatii vahvat keskivartalon tukilihakset, oikeaoppisen syvän hengityksen ja liikuntaa. Kehon lihasten tulee olla tasapainossa, jotta ergonominen asento löytyy kevyesti ilman turhia jännityksiä.

Ryhti on suorassa yhteydessä hyvään oloon ja terveeseen kehoon. Ryhdittömään kehoon tulee ennen pitkää kireyksiä, kiputiloja ja jopa sairauksia. Ryhdikkyys on myös onnellisuuden merkki. Hyvinvoiva ihminen kantaa itsensä kauniimmin ja voi hyvin.

2. Oikeaoppinen hengitys

Hengitys parantaa elämänlaatua. Pilateksessa harjoitukset tehdään hengityksen rytmittämänä, ja hengitystä myös harjoitellaan erillisillä harjoituksilla. Syvä hengitys on suorassa yhteydessä ryhtiin rintakehän, pään, lapaluiden, selkärangan ja lantion asennon kautta.

Hengitys lisää virkeyttä, parantaa hapenottokykyä, puhdistaa kehoa, lieventää jännitystiloja ja vähentää stressiä. Syvähengitys rauhoittaa mieltä ja lisää keskittymisen taitoa.

Pilateksessa hengitetään nenän kautta sisään ja huulet kevyesti raollaan suun kautta ulos rauhallisesti ja hallitusti. Rintakehän, kylkien ja selän tulee laajeta sisäänhengittäessä, mutta hartioiden ei kuulu nousta. Uloshengittäessä rintakehä pehmenee ja uloshengityksen lopulla vyötärön alue hieman hoikistuu. Pilateshengityksessä vahvistat hengityslihaksia, erityisesti palleaa.

3. Keskittyminen

Hetkessä eläminen, kuuntelu ja tarkkailu ovat arvokkaita taitoja. Pilatesharjoitus opettaa myös keskittymistä ja läsnäoloa. Harjoitellessa hengitys luo yhteyden kehon ja mielen välille. Kun harjoitukset tehdään tarkasti hengityksen rytmittämänä, liikkeistä tulee hallittuja ja sulavia.

Harjoituksen aikana kaikki epäolennainen unohtuu; kehosi ja mielesi ovat yhtä. Keskittymistaitoa voit myös hyödyntää arjen muissa toiminnoissa.

4. Vahvempi ja hoikempi keskivartalo

Keskivartalon kuuluu olla ryhdikäs ja voimakas: keskivartalon ”voimanpesän” kattona on pallea, lattiana toimivat lantionpohjan lihakset, ja sisäseininä syvä poikittainen vatsalihas ja syvät selän lihakset. Nämä lihakset luovat hyvän tuen lantiolle ja lannerangalle sekä auttavat vatsaa toimimaan paremmin.

”Voimanpesän” ulkoseiniin kuuluvat sisemmät ja uloimmat vinot vatsalihakset sekä suora vatsalihas. Näitä lihaksia tarvitaan rintakehän ja lantion liikuttamiseen.

Keskivartalon voima vaikuttaa kehon kaikkiin liikkeisiin. Kytkeytymisjärjestyksen kuuluu aina kehossa olla oikea niin keskivartalon kun muidenkin lihasten kanssa. Kyse ei ole pelkästään pilateksesta vaan tavasta liikkua ja käyttää kehoa oikein. Kehossa on erikseen asentoa tukevia lihaksia ja kehoa liikuttavia lihaksia. Jos näiden tehtävät häiriintyvät syntyy epätasapainoa, joka johtaa ennen pitkää jännityksiin, kireyksiin, heikkouksiin ja kipuihin.

Vuosien varrella olen huomannut kuinka tärkeä tämä ”voimanpesä” oikeasti on. Se vaikuttaa kaikkeen liikkeessäsi ja asennoissasi. Voimakas ja tasapainoinen keskivartalo tuo terveen selän, elastisemman kehon ja lisäksi hoikemman vyötärön.

5. Helpompi raskausaika ja nopeampi synnytyksestä palautuminen

Syvien keskivartalon lihasten ja hyvän ryhdin merkitys korostuu raskaudessa ja siitä palautumisessa. Keho joutuu kovalle kuormitukselle ja muuttuvassa kehossa myös lihastasapainosi muuttuu. Tämä vaatii ymmärrystä siitä miten parantaa asentoa ja mitä lihaksia saa ja kannattaa missäkin vaiheessa vahvistaa, pidentää ja tietenkin myös rentouttaa.

Arvon ihanat naiset tämä on tärkeä asia! Säännöllinen pilatesharjoittelu ennen raskautta, raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen tukee naisen kehoa parhaimmalla mahdollisella tavalla. Odotusaikaa ajatellen optimaalisinta olisi, että keho olisi hyvässä kunnossa jo ennen raskattu. Toki myös synnytyksen jälkeen aloitettu pilatesharjoittelu nopeuttaa kehosi palautumista ja edistää hyvän lihastasapainon löytymistä.

Vinkki kumppanille: Anna äidille kerran viikossa tilaisuus mennä yksin pilatestunnille. Lupaan, että sieltä palaa tasapainoisempi, energisempi ja onnellisempi nainen takaisin. Ja voi olla, että itsekin pääset nauttimaan syvien lihasten vahvistumisesta!

6. Laadukas harjoittelu

Tämä on yllättävän tärkeä asia monelle kiireiselle aikuiselle. Aikaa on rajallisesti käytössä, joten kannattaa panostaa laatuun. Pilates on paljon muutakin kuin pelkkä laadukas treenikerta. Se opettaa parempaa kehon käyttöä arkeen mm. ergonomisemman istuma-asennon, kävelytekniikkaa, ja ryhdikkäämmän seisoma-asennon.

Harjoittelu antaa sinulle työkaluja selvitä paremmin ja oppia nauttimaan arjestasi enemmän.

Pilateksessa ei tehdä turhia toistoja. Liikkeet tehdään hallitusti oikein ja hengityksen ryhmittäminä. Näin varmistetaan harjoittelun maksimaalinen hyöty keholle ja mielelle. Pilatesharjoittelu on kuin rahaa laittaisi pankkiin.

Hyvä pilatestunti etenee asiakkaan valmiuksien mukaisesti. Liikkeissä ja opetuksessa toteutuu pilateksen perusperiaatteet: hengitys, keskittyminen, virtaavuus, keskustan ja liikkeiden hallinta, eriyttäminen, voima ja tarkkuus.

Ammattitaitoinen pilatesopettaja on käynyt pitkän koulutuksen, johon yleensä kuuluu sekä matto-, että laiteharjoittelua. Tämä antaa valmiudet huomioida kehon yksilölliset tarpeet, kuten raskaus, mahdolliset liikerajoitukset, synnytyksestä palautuminen tai vaikka vain yleinen kankeus.

Itseensä kannattaa panostaa. Pilateksen voi aloittaa jo vaikka tänään!


[vieraskyna][column size=one_quarter position=first ][/column][column size=three_quarter position=last ]

KIRJOITTAJA

EMMI NEVALA
Flow Pilates, pilatesopettaja, somatic stretching -ohjaaja ja tanssija

Pilatesta Helsingissä sekä laitteilla että matolla opettava Emmi nauttii liikkeestä ja tunteesta, joka pilatestunnin jälkeen jää kehoon. Tällä hetkellä hän odottaa esikoistaan ja on jäämässä äitiyslomalle. Tuore vaimo ja tuleva äiti on innoissaan tulevasta elämänmuutoksesta ja vauva-arjesta.

Sivut NainenFacebookBlack [/column][/vieraskyna]