Koska haukotus voi tarttua, saattaa tätä videota katsoessa haukotella kerran, jos toisenkin.

Jokainen tietää, kuinka haukotus voi tarttua, mutta tiesitkö, että haukotuksia on kahdenlaisia – spontaaneja ja tarttuvia? Popsugarin Girls’ Guide julkaisi videon, jolla käydään läpi faktoja haukottelusta, ja samalla voit testata, kuinka hyvin haukotus tarttuu videolta nähtynä.

Videon mukaan spontaaneja haukotuksia tapahtuu, kun olet tylsistynyt tai väsynyt. Spontaanit haukotukset eivät ole iästä riippuvaisia ja jopa kohdussa olevat vauvat voivat haukotella näin.

Tarttuvat haukotukset taas tulevat tutuksi vasta noin 4-vuotiaana, jonka ikäisenä myös lapsille alkaa kehittyä käsitys empatiasta. Monissa tutkimuksissa onkin esitetty, että tarttuvat haukotukset olisivat yhteydessä empatiaan, mutta Duken yliopiston tutkimus kuitenkin väittää, ettei tarttuvalla haukotelulla ole mitään tekemistä empatian kanssa.

Samaisessa tutkimuksessa myös testattiin haukotusten tarttumista; 67 prosenttia haukotuksille altistuneista ihmisistä haukotteli, mutta loppuihin se ei vaikuttanut. Videon mukaan tarttuvat haukotukset ovatkin edelleen mysteeri.

Voit katsoa videon jutun yltä ja kerro sen jälkeen alla kommenteissa, kuinka monta kertaa video sai sinut haukottelemaan!