Eläinperäisten tuotteiden jättäminen pois ruokavaliosta voi tuoda positiivisia muutoksia mielialaan ja henkiseen hyvinvointiin.

Vegaanisen ruokavalion noudattamisella on monia hyviä vaikutuksia. Ravitsemusasiantuntija Geeta Sidhu-Robbin mukaan yksi niistä on se, miten vegaaniksi ryhtyminen voi vaikuttaa mielialaasi positiivisella tavalla, kertoo Cosmopolitan.

Alla onkin neljä esimerkkiä, miten vegaaninen ruokavalio voi vaikuttaa mielialaan ja henkiseen hyvinvointiin.

Saatat kokea olevasi vähemmän masentunut

Nutritional Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan kasvissyöjät saattavat olla onnellisempia kuin lihaa syövät henkilöt.

”Siinä selvisi, että kasvissyöjillä oli alhaisemmat tulokset masennustesteissä ja mielialaprofiileissa verrattuna kalaa ja lihaa syöviin”, Sidhu-Robb sanoi.

”Poistamalla pitkäketjuiset rasvahapot, pääasiallisesti arakidonihapon, jota on lihassa ja joka on yhdistetty masennusoireisiin, tarkoittaa se sitä, että riski sairastaa masennusta on pienempi”, hän selitti.

”Vegaanisessa ruokavaliossa on myös monimutkaisempia hiilihydraatteja, jotka lisäävät hyvän mielen hormoni serotoniinin määrää aivoissa”, Sidhu-Robb lisäsi.

Parantunut terveys voi näkyä mielialassa

Vegaanit nauttivat enemmän vitamiineja ja ravintoaineita kuin lihaa sisältävää ruokavaliota noudattavat, mikä Sidhu-Robbin mukaan auttaa taistelemaan sairauksia vastaan.

”C-vitamiini esimerkiksi on yksi parhaimmista vastustuskyvyn tehostajista, sillä se auttaa kehoa tuottamaan vasta-aineita ja se myös stimuloi valkosolujen tuotantoa, mitkä auttavat pitämään ei-toivotut sairaudet loitolla. E-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka auttaa häätämään tulehdusta”, ravitsemusasiantuntija kertoi.

Ja kun sairastelun mahdollisuus on pienempi, näkyy se Cosmopolitanin mukaan parempana mielialana.

”Kun sairastat, olet yleensä unelias, uupunut ja onneton, joten vegaaninen ruokavalio voi auttaa estämään tätä”, Sidhu-Robb sanoi.

Yöunesi voivat olla paremmat

Luultavasti jokainen tietää, miten huonot yöunet voivat vaikuttaa mielialaan. Sidhu-Robbin mukaan kun vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten magnesiumin ja kalsiumin, nauttiminen on lisääntynyt vegaaniksi ryhdyttyä, on unirytmi säännöllisempi ja tehokkaampi.

”Magnesium auttaa parantamaan uniterveyttä, kun taas kalsium auttaa pitämään tervettä unirytmiä”, hän lisäsi.

”Eniten magnesiumia saa kasvipohjaisista ruoista, kuten pinaatista, kurpitsansiemenistä ja avokadoista”, ravitsemusasiantuntija vinkkasi.

Stressitasosi saattavat laskea

Vegaaninen ruokavalio auttaa laskemaan verenpainetta, kolesterolitasoja sekä painoa, mikä tarkoittaa, että yleinen fyysinen terveys on parempi. Tämä vuorostaan Sidhu-Robbin mukaan voi tarkoittaa sitä, että ahdistuksen ja stressin tasot laskevat.

”Kalsium, kalium, magnesium ja B-vitamiini on yhdistetty alhaisempiin stressitasoihin ja niitä nauttii runsaasti vegaanina”, hän kertoi.

”A-, C- ja E-vitamiinien antioksidantit auttavat vähentämään vapaiden radikaalien aiheuttamaa vahinkoa, mikä lisääntyy, kun olemme stressaantuneita. Myös Nutritional Journalissa julkaistu tutkimus selvitti, että osallistujien stressitasot laskivat jo vain kahden viikon jälkeen”, Sidhu-Robb sanoi.

Lue lisää vegaanisesta ruokavaliosta esimerkiksi Vegaaniliiton sivuilta täällä.

Lähde: Cosmopolitan