Minimaalinenkin määrä liikuntaa on hyväksi pitkäikäisyyttä ajatellen.

JAMA Internal Medicinessä julkaistu tutkimus osoittaa, että pitkäikäisyyden lisäämistä ajatellen vähäinenkin liikunta on parempi kuin ei ollenkaan liikuntaa.

National Cancer Instituten tutkijat kävivät läpi kuutta tutkimusta ja huomasivat, että 150 minuuttia viikossa kohtalaisen intensiivistä aerobista liikuntaa harrastaneet tai 75 minuuttia viikossa voimakkaammalla intensiteetillä kuntoilleet saavuttivat merkittäviä hyötyjä liikunnasta. Ne henkilöt, jotka kuntoilivat tuon määrän tuplana, saivat lisähyötyä liikunnasta, kertoo Newser.

Yllä mainitut minuutit ovat peräisin vuoden 2008 liikuntaa koskevista suuntaviivoista amerikkalaisille. Tutkimuksessa oli osallisena 661 137 henkilöä, joka olivat iältään 21-98-vuotiaita ja he kertoivat itse omasta liikkumisestaan. Tutkimuksen aikana 116 686 osallistujista menehtyi.

Liikuntaa koskevat suuntaviivat saavuttaneilla pitkäikäisyys lisääntyi 31 prosenttia verrattuna passiivisiin osallistujiin. Ne osallistujat, jotka saavuttivat ohjeistuksen minuuttimäärät 3-5 kertaa suurempina, lisäsivät pitkäikäisyyttään 39 prosentilla kokonaan liikkumatta oleviin verrattuna.

Tutkijat kuitenkin tekivät merkittävän löydöksen: he, jotka kuntoilivat edes hieman, menehtyivät 20 prosenttia epätodennäköismmin kuin he, jotka loikoilivat sohvalla eivätkä tehneet mitään.

Newserin mukaan runsaampi liikunta ei hyödyttänyt enempää, mutta siitä ei kuitenkaan ollut harmiakaan; tutkijat eivät löytäneet kytköstä kasvaneen kuolleisuuden ja kymmenen kertaa tai enemmän yli ohjeistuksen liikkuneiden väliltä.

Lähde: Newser