Kodin laitteiden latauksesta alkunsa saaneet tuhoisat tulipalot ovat yleistyneet.

Kaikkiaan jo noin 60 prosenttia kaikista kodin tulipaloista aiheutuu sähkölaitteista, kertoo vakuutusyhtiö If. Yhtiön vahinkotilastoista ilmenee, että näistä paloista joka kolmas liittyy kännyköihin, tabletteihin, läppäreihin tai muihin ladattaviin laitteisiin.

Puhelimia ladataan todennäköisesti yleisimmin makuuhuoneessa, joka on samalla myös vaarallisin latauspaikka. Ifin mukaan kaikkia kodin laitteita kannattaa ladata kovalla, palamattomalla alustalla, kun taas huonoin vaihtoehto on ladata laitetta sängyllä tai sohvalla, josta palo pääsee nopeasti leviämään.

”Turvallisinta on ladata valvotusti ja irrottaa laite laturista heti, kun lataus on valmis. Jos koet, että puhelinta on pakko ladata yöllä, älä lataa samassa huoneessa, missä nukut”, kotivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä kertoo.

”Tällöin jää aikaa reagoida mahdollisen palon syttyessä eikä altistu myrkylliselle savulle. Tästä kannattaa keskustella perheissä, joissa on tiiviisti kännykän kanssa viihtyviä nuoria”, hän muistuttaa.

Myös nykyään tarjolla olevia latauspusseja voi hyödyntää: Ifin testien perusteella ne vähintään hidastavat palon alkuvaihetta.

Hälytysmerkkinä laitteen tavallista kovempi kuumeneminen

If testasi toukokuussa polttotesteissä kännyköiden ja tietokoneiden syttymistä, palon leviämistä ja alkusammutusta. Akkupalot ovat Ifin mukaan vaarallisia, ne leviävät nopeasti ja ne on vaikea sammuttaa eikä se onnistu tyypillisin kotikonstein.

”Tyypillinen hälytysmerkki on, että laite kuumenee tavallista enemmän latauksen aikana. Jo silloin sen käyttö pitää lopettaa. Jos laite alkaa suoranaisesti savuta, tarvitaan ripeitä toimia”, Utunen sanoo.

”Litiumioniakun palossa poikkeuksellista on sen korkea lämpötila, paloa nopeasti levittävät palavat heitteet ja myrkyllinen savukaasu. Esimerkiksi sammutuspeite paloi puhki sammuttaessa”, hän paljastaa.

Huonolaatuinen akku tai laturi voi aiheuttaa paloriskin mihin tahansa ladattavaan laitteeseen, ja mitä suurempi laite sekä sen akku ovat, sitä vaarallisempi on mahdollinen tulipalo. Ifin mukaan ongelmallisia voivat olla etenkin sellaiset EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilatut tuotteet, joiden alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa.

Muistisäännöt ja neuvot palon varalle

If kertoo, että jos akullinen laite alkaa savuta tai syttyy palamaan, sitä ei voi sammuttaa itse samalla tavalla kuin mitä tahansa muuta alkavaa tulipaloa. Sammutuspeite, jauhesammutin tai vaikkapa matto eivät sammuta akkupaloa.

Sen sijaan kotona on hyvä olla alkusammutuksen varalle vaahtosammutin tai litiumsammutin. Näistä kahdesta sammuttimesta vaahtosammuttimesta on apua myös muissa kodin tulipaloissa.

Akun palamisesta syntyy runsaasti myrkyllistä kaasua, joten savusta on tärkeää pysytellä poissa. Vaaranmerkki on pistävä savun haju, jota havaitessaan tulee nopeasti sulkea ovet, poistua tilasta ja soittaa hätänumeroon 112.

5 muistisääntöä turvalliseen lataamiseen

  1. Käytä vain ehjiä ja kyseiseen tuotteeseen tarkoitettuja latureita.
  2. Lataa laitteita mieluiten aina valvotusti, eli kun olet kotona ja hereillä.
  3. Lataa palamattomalla alustalla ja pidä ympäristö siistinä helposti syttyvästä materiaalista, kuten paperista ja tekstiileistä.
  4. Varmista, että kotona ja etenkin tilassa, jossa ladataan laitteita, on riittävä määrä toimivia palovaroittimia.
  5. Lopeta laitteen käyttö heti, jos huomaat akun vioittumisesta varoittavia merkkejä, kuten laitteen poikkeavaa kuumenemista, akun pullistumista tai akusta tulevaa hajua. Esimerkiksi laitteen kolhiintuminen voi vioittaa akkua.