Sen lisäksi, että puutarhanhoidolla voi saada aikaan tuoretta, terveellistä ruokaa, puutarhanhoidolla on myös fyysisiä ja henkisiä hyötyjä yksilön kannalta.

Mullan kaivelu voi muun muassa vähentää stressiäsi, pitää sinut vetreänä ja jopa parantaa mielialaasi.

Alle on listattuna muutamia syitä sille, miksi puutarhanhoito on hyväksi sinulle.

1. Stressinlievitys

Hollantilainen tutkimus on osoittanut, että puutarhanhoito voi auttaa taistelemaan stressiä vastaan paremmin kuin kuut vapaa-ajan aktiviteetit. Tutkimuksessa kaksi ryhmää ihmisiä olivat juuri suorittaneet stressaavan tehtävän, jonka jälkeen heidät ohjattiin joko sisään lukemaan tai ulos puutarhatöihin 30 minuutin ajaksi. Jälkeenpäin tutkittuna se ryhmä, joka oli viettänyt aikaa puutarhassa, oli paremmalla tuulella kuin toinen ryhmä, ja heillä oli myös alempi taso stressiä aiheuttavaa hormoonikortisolia elimistössään.

2. Henkinen hyvinvointi

Puutarhanhoidon vaativa jatkuva huomio voi jopa auttaa masennuksen oireiden torjunnassa. Norjalaisessa tutkimuksessa ihmiset, jotka olivat tulleet diagnosoiduiksi masentuneiksi, käyttivät kuusi tuntia viikossa kukkien ja vihannesten parissa. Kolmen kuukauden jälkeen puolet osallistuneista kokivat mitattavan parannuksen masennuksen oireiden suhteen. Tämän lisäksi heidän hyväntuulisuutensa jatkui vielä kolme kuukautta tutkimuksen jälkeen.

3. Liikunta

Sen lisäksi, että puutarhanhoito saa sinut ulos haistelemaan raikasta ilmaa ja ihmettelemään aurinkoa, se saa sinun veresi myös kiertämään. Puutarhanhoito ei ole mitään mieletöntä lihastreeniä, ellet työntele kottikärryjä pitkiä matkoja joka päivä, joten se ei juuri auta sydämen tai verisuonien kuntoon. Sen sijaan kaivelu, istuttaminen, rikkaruohojen kitkeminen ja muut toistuvat askareet, jotka vaativat voimaa ja kurkottamista, ovat erinomaista kevyttä liikuntaa – erityisesti niille ihmisille, joille raskas urheilu on vaikeaa. Puutarhanhoidolla on myös toinen etu muihin liikuntamuotoihin nähden; ihmiset monesti pitäytyvät sen tekemisessä ja tekevät sitä usein.

4. Aivojen terveys

Tutkimukset ovat osoittaneet, että puutarhanhoitoon liittyvä fyysinen liikunta voi vähentää dementian riskiä. Kaksi eri tutkimusta, jotka keskittyivät seuraamaan 60- ja 70-vuotiaita henkilöitä 16 vuoden ajan, löysivät, että niillä ihmisillä, jotka olivat harjoittaneet puutarhanhoitoa säännöllisesti, oli 36 % ja 47 % pienempi riski dementian suhteen kuin niillä, jotka eivät olleet tehneet puutarhatöitä.

5. Ruokavalio

Se ruoka, minkä kasvatat itse, on tuoreinta ruokaa mitä voit syödä. Ja koska kotipuutarhat ovat täynnä hedelmiä ja vihanneksia, tämä ruoka on myös terveellisintä mitä voit syödä. Kotona kasvatettu ruoka myös maistuu paremmalta kuin muu ruoka. Ei ehkä tulekaan yllätyksenä, että monet tutkimukset ovat osoittaneet puutarhureiden syövän enemmän hedelmiä ja vihanneksia kuin muut.

Lähde: Health