Ylipäänsä alkoholia nauttivilla riski sairastua melanoomaan on suurempi, mutta suurin se on valkoviinin ystävillä.

Kerroimme aiemmin tutkimuksen selvittäneen, kuinka alkoholi voi aiheuttaa ainakin seitsemää erilaista syöpää – voit lukea artikkelin aiheesta täällä – ja toinen tutkimus on todennut, että alkoholin ja ihosyöpään sairastumisen riskin väliltä on löydetty yhteys.

American Association for Cancer Research -journalissa julkaistun laajan tutkimuksen mukaan päivittäin alkoholia nauttivilla on 14 prosenttia suurempi riski sairastua melanoomaan. Cosmopolitanin mukaan jos juot päivittäin 20 grammaa tai enemmän alkoholia, on ihosyövän riski 73 prosenttia suurempi alueilla, jotka eivät yleensä ole alttiina auringolle.

Tutkimuksen löydökset ovat ikävimpiä valkoviinin ystävien kannalta: tutkijoiden verrattua melanoomariksiä alkoholia juovien kesken sen mukaan, minkälaista alkoholia he nauttivat useimmiten, he saivat selville, että valkoviiniä juovilla melanoomariski on 13 prosenttia suurempi verrattuna punaviiniä, olutta tai viinaa juoviin.

Cosmopolitanin mukaan tutkijat huomauttivat, että verrattuna muihin alkoholijuomiin, on viinissä yleensä luonnostaan korkeammat määrät alkoholin karsinogeenista aineenvaihduntatuotetta. Punaviinin antioksidantit saattavat tasoittaa liittyviä riskejä, mutta valkoviinissä antioksidantteja on vähemmän, mikä voi selittää, miksi melanoomariski on suurempi sitä nauttivilla.

Tutkijat eivät tiedä, miksi alkoholi on kytköksissä suurempaan ihosyöpäriskiin vaatteilla peitetyillä alueilla. Lisää tutkimuksia aiheesta tarvitaan, mutta esimerkiksi American Cancer Society suosittelee jo rajoittamaan alkoholin nauttimisen määrää vähentääkseen syöpäriskiä.

Cosmopolitanin mukaan tutkimuksenkin tehneet tutkijat ovat sanoneet, että jokaisen, jolla on korkea riski sairastua melanoomaan (esim. vaalean ihon omaavat, aiemmin melanooman sairastaneet tai he, joilla on suvussa ihosyöpää), kannattaa harkita pitkään ennen kuin juo alkoholia – etenkin säännöllisesti.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Cosmopolitan