Taustalla on tutkimuksen mukaan se, minkälainen käytös stimuloi enemmän aivojen palkitsemiskeskusta.

Taistossa sukupuolten paremmuudesta naiset ovat ottaneet yhden erävoiton. Tutkimuksen mukaan naiset ovat taipuvaisempia olemaan kiltimpiä ja anteliaampia kuin miehet, kertoo The Independent.

Zürichin yliopiston tutkijat selvittivät, että naisten ja miesten aivot reagoivat eri tavalla ”prososiaalisiin” (epäitsekkäisiin) ja itsekkääseen käytökseen. Kun nainen osoittaa jonkinlaista ystävällisyyttä, laukaisee se vahvemman palkitsemissignaalin kuin miehillä, joiden palkitsemiskeskusta stimuloi enemmän itsekäs käytös.

The Independentin mukaan aivojen palkitsemiskeskus vapauttaa dopamiinia ja näin ollen vaikuttaa siihen, mikä motivoi ihmisiä tekemään tiettyjä asioita sen perusteella, mikä saa ihmiset tuntemaan olonsa hyväksi. Pohjimmiltaan tämä tarkoittaa The Independentin mukaan sitä, että naisia kannustaa enemmän toimimaan ystävällisyys ja miehiä enemmän itseä palvelevat ajatukset.

Tutkimusta varten tutkijat toteuttivat 56 miehelle ja naiselle joukon käytöskokeita, joilla koetettiin saada osallistujat tekemään ”prososiaalisia” päätöksiä, joista monet liittyivät rahan jakamiseen. Neurotieteilijät sen jälkeen analysoivat aivoissa aktivoituneita alueita ja huomasivat suuria eroavaisuuksia siinä, mikä stimuloi palkitsemiskeskusta miehillä ja naisilla.

The Independentin mukaan toisessa kokeessa tutkijat jakoivat osallistujille lääkettä, joka esti dopamiinin vapautumisen ja näin sai palkitsemiskeskuksen lepotilaan. Tässä kokeessa naiset käyttyivät enemmän itsekkäästi, kun taas miehet osoittavat enemmän ”prososiaalisia” piirteitä, kuten antelisuutta ja auttavaisuutta.

Tämä yllätti päätutkija Alexander Soutschekin.

”Nämä tulokset osoittavat, että naisten ja miesten aivot prosessoivat anteliaisuutta erilaisilla tavoilla farmakologinen tasolla”, hän totesi.

Päätutkijan mukaan lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan, jotta voidaan ottaa huomioon sukupuolten väliset erot vakavammin. Hän myös lisäsi, että vaikka nämä eroavaisuudet ovat selvät biologisella asolla, eivät ole välttämättä luontaisia, vaan ne voivat olla peräisin erilaisista sosiaalisista ja ympäristöllisistä tekijöistä.

”Palkitsemis- ja oppimiskeskukset aivoissa tekevät läheisesti yhteistyötä”, Soutschek sanoi.

”Empiiriset tutkimukset osoittavat, että tyttöjä palkitaan ylistäen ’prososiaaliseen’ käytökseen liittyen, mikä viittaisi siihen, että heidän palkitsemiskeskukset oppivat odottamaan palkintoa avuliaasta käytöksestä itsekkään sijaan”, hän jatkoi.

”Tämä mielessä pitäen, havaitsemamme sukupuolten väliset eroavaisuudet tutkimuksissamme voidaan parhaimmillaan todeta johtuvan erilaisista kulttuurista odotuksista, joita miehiin ja naisiin kohdistetaan”, Soutschek päätti.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: The Independent


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

Kommenttia