Eroaminen kirpaisee alkuun, mutta lopulta naiset toipuvat miehiä paremmin.

Monille on varmasti tuttu tilanne, missä parisuhteen päätyttyä ex-poikaystävä vaikuttaa voivan oikein mainiosti eron jälkeen, kun taas itsellä on vaikeuksia siirtyä sängystä sohvalle – saati kodin ulkopuolelle. Tutkimuksen mukaan naiset kuitenkin toipuvat erosta loppujen lopuksi paremmin.

Cosmopolitan kertoo Binghamtonin yliopiston ja Lontoon UCL:n tutkijoiden pyytäneen 5 707 ihmistä 96 eri maasta arvioimaan emotionaalista ja fyysistä kipua parisuhteen päättymisen jälkeen. Tutkijoille selvisi, että naisilla eroaminen otti enemmän koville heti suhteen päätyttyä, mutta se kaikki muuttuu ajan myötä.

Evolutionary Behavioral Sciences -journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan naisten saatua toipua ajan kanssa, he pääsevät paremmin eron yli kuin miehet, huolimatta siitä, oliko kyseessä samaa sukupuolta olevien parisuhde vai heterosuhde.

Tutkijoiden mukaan syy voi olla evoluutiossa; esiäideillämme on ollut enemmän riskejä aloittaa suhde, joten suhteen päättyminen on sattunut alkuun enemmän. Miesten kohdalla emotionaalinen vaikutus alkaa todella, kun he ovat myöhemmin sisäistäneet, että joutuvat kilpailemaan taas naisten huomiosta.

On kuitenkin syytä huomata, että sukupuolistereotypiat haittaavat miehiä, varsinkin miesten tuntiessa olonsa emotionaaliseksi. Cosmopolitanin mukaan miehet pitävät tunteensa sisällään, koska heidän pitäisi vaikuttaa vahvoilta eikä heillä ole samanlaista tukiverkostoa kuin naisilla auttamaan eron käsittelyssä.

Sen sijaan miehillä ei ole oikein minkäänlaista mekanismia käsitellä kokemaansa sydänsurua ja eivät joskus koskaan saa asioita kunnolla päätökseen sen takia. Tämä kannattaakin muistaa seuraavan kerran, kun miespuolisella ystävälläsi on sydänsuruja; olkapää, viiniä ja iso purkki jäätelöä voivat tulla tarpeeseen aivan kuin naistenkin kohdalla, mies vain ei aina myönnä, kuinka paljon voi tarvita niitä.

Lähde: Cosmopolitan