Aivoissa havaittiin enemmän merkkejä kutistumisesta heillä, jotka käyttivät alkoholia päivittäin.

Tutkimuksessa on havaittu, että mitä enemmän käytät alkoholia, sitä vanhemmat aivosi ovat verrattuna ihmisiin, jotka eivät juuri juo tai eivät juo ollenkaan. Tutkimuksessa selvisi, että päivittäin lasillisen viiniä tai tuopillisen olutta juovilla on enemmän merkkejä siitä, että aivot kutistuvat, kertoo Daily Mail.

Tutkimuksessa perehdyttiin 45-81-vuotiaiden brittien aivokuviin ja niitä verrattiin heidän juomistottumuksiin. Tutkimuksessa käytettiin tietoja 11 600 henkilöltä, joiden tietoja alkoholinkäytöstä oli saatavilla.

Keck School of Medicine of University of Southern Californian tutkijat tunnistivat suhteellisen aivoiän, joka on yksilön aivojen ikä magneettikuvausmittauksiin perustuen, ja vertaisivat sitä keskimääräiseen aivojen ikään samanikäisillä ihmisillä. Daily Mailin mukaan useimpina päivinä alkoholia käyttäneillä osallistujilla oli korkeampi suhteellinen aivoikä kuin heillä, jotka joivat harvemmin tai eivät juoneet ollenkaan.

Daily Mailin mukaan osallistujien aivot olivat 0,02 vuotta vanhemmat jokaista päivittäin nautittua lisägrammaa alkoholia kohti, mikä vastaa noin 1,5 päivää. ”Vanhat” aivot osoittaisivat enemmän merkkejä rappeutumisesta kuin samanikäisen keskiverto ihmisen aivot.

Vastaavia vaikutuksia myös tupakoijilla

Alkoholin lisäksi myös tupakointi vaikuttaa aivojen toimintaan. Tutkimusta tehneet havaitsivat samankaltaisia tuloksia myös tupakoijilla aivojen ikääntymisen suhteen kuin alkoholia käyttävillä.

Tupakointitietoja saatiin 11 651 henkilöltä. Heistä useimpina päivinä tai päivittäin tupakkaa polttavilla oli korkeampi suhteellinen aivoikä kun heillä, jotka tupakoivat harvemmin tai eivät ollenkaan.

Daily Mailin mukaan jokainen askivuosi lisää oli kytköksissä 0.03 vuoden lisääntyneeseen suhteelliseen aivoikään. Askivuosi määriteltiin keskimäärin yhden tupakka-askin polttamiseksi päivässä vuoden ajan.

”Saimme selville, että päivittäinen tai lähes päivittäinen tupakointi ja alkoholin nauttiminen olivat molemmat merkittävästi yhteydessä kasvaneeseen suhteelliseen aivoikään. Tuloksemme antavat ymmärää, että sekä ympäristölliset että geneettiset tekijät ovat kytköksissä aivojen rakenteelliseen vanhenemiseen”, tutkijat totesivat.

Tutkijat huomauttivat, että muissa tutkimuksissa on tunnistettu keskeisiä alueita aivoista, jotka kutistuvat reaktiona alkoholiin ja tupakansavuun. Se voi myös johtaa harmaan aineen vähenemiseen, mikä on tärkeää viestien kulkemiseksi aivoissa.

Tutkimus julkaistiin Scientific Reports -journalissa ja voit tutustua siihen tarkemmin täällä.

Lähde: Daily Mail