Kuorsaaminen ei vain ärsytä kumppaniasi.

Kuorsaaminen on melko yleistä – jos et itse kuorsaa, varmasti tiedät jonkun, joka niin tekee. Tämä öinen tapa ei vain häiritse vieressä nukkuvan unta, vaan se voi myös vaikuttaa negatiivisesti aivoihisi.

Neurologyssä julkaistun tutkimuksen mukaan kuorsaaminen lisää kognitiivisen heikentymisen, muistiongelmien sekä muiden lievän kognitiivisen heikentymisen (MCI) merkkien riskiä aiemmin kuin heillä, jotka eivät kuorsaa. Sama koskee myös uniapneasta kärsiviä.

Tutkijat perehtyivät 2 000 55-75-vuotiaan unitottumuksiin sekä heidän aivojen toimintaan. Tutkijat saivat selville, että kuorsaamisesta tai uniapneasta kertoneilla osallistujilla oli taipumusta saada merkkejä MCI:stä keskimäärin noin 12 vuotta aiemmin kuin muilla.

Tutkijat löysivät myös kytköksen Alzheimerin tautiin. Tämä kytkös ei ollut kuitenkaan niin vahva kuin MCI:n kohdalla.

Kuorsaaville ja uniapneasta kärsiville voi tuoda lohtua tieto siitä, että hoidot voivat auttaa. Kun tutkimukseen osallistuneet käyttivät CPAP-laitetta, heidän mahdollisuutensa MCI:n kehittymiselle tai Alzheimerin taudille aiemmin laski verrattuna siihen, jos he eivät olisi käyttäneet laitetta.

”Monet ihmiset eivät käytä niitä laitteita, koska eivät näe siinä mitään hyötyä. Jos he tietäisivät sen voivan parantaa heidän muistiaan, he voisivat suhtautua eri tavoin”, tutkija Ricardo Osorio kommentoi.

Lähde: Good Housekeeping