Kukaan ei pidä krapulasta, mutta juomiskäyttäytymiseen se ei hirveästi vaikuta.

Monen suusta on krapula-aamuna päässyt lausahdus ”En juo enää ikinä”, mutta harvan kohdalla se toteutuu. Tätä tukee myös tutkimus, joka on julkaistu Alcoholism: Clinical & Experimental Research -lehdessä.

Tutkimusta varten siihen osallistuneet 386 korkeakouluikäistä ja nuorta aikuista pitivät päiväkirjaa 21 päivää ja kertoivat siinä ne päivät, jolloin joivat, oliko heillä krapulaa seuraavana aamuna ja uskoivatko he juovansa jälleen samana iltana. Tuloksista kävi ilmi, että huolimatta krapulasta, osallistujat sanoivat yhtä todennäköisesti juovansa samana iltana.

Tutkijoiden perehtyessä osallistujien oikeisiin juomiskäyttäytymisiin (eikä vain siihen, mitä osallistujat itse olettivat), he saivat selville, että krapulalla on pieni vaikutus juomiskäyttäytymiseen. Krapulat saivat osallistujia lykkäämään heidän seuraavaa juomaansa jonkin verran.

Keskiarvolta osallistujat odottivat kuusi tuntia pidempään seuraavan juoman ottamisessa krapulasta kärsittyään verrattuna juomisiltaan, joka ei aiheuttanut krapulaa. Keskiarvoaika juomisaikojen välillä oli 44 tuntia krapulan jälkeen ja 38 tuntia ilman krapulaan.

”Juomarit eivät hirveästi välitä krapulasta, koska se ei saa heitä lykkäämään seuraavaa juomakertaa merkittävää aikaa”, tutkimusta tehnyt Damaris Rohsenow kommentoi.

Toinen tutkimukseen osallistunut tutkija Thomas Piasecki kertoi, että tulokset voivat osaltaan heijastaa sitä, että juomiskäyttäytymiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten viikonpäivät ja ihmisten sosiaaliset suunnitelmat. Piaseckin mukaan juomisen välittömät, miellyttävät vaikutukset voivat ylittää epämiellyttävät vaikutukset ja tutkimukseen osallistuneista heillä, jotka kärsivät krapulasta, oli taipumusta saada juomisesta enemmän mielihyvää.

Tutkimuksen löydökset ehdottavat, että krapulat voivat olla indikaattoreita muille juomiseen liittyville riskitekijöille, kuten taipumus menettää hallinta silloin, kun on juomassa.

”Jatkuvat krapulat ovat varoitusmerkki, jonka pitäisi saada henkilöä tarkastelemaan omaa juomistaan ja harkitsemaan avun hankkimista, jos kokee vaikeuksia juoda turvallisissa rajoissa”, Piasecki sanoi.

Tutkimukseen osallistuneet 386 nuorta aikuista ja korkeakouluikäistä ovat Missourista ja he juovat usein – tutkimuksen tapauksessa ainakin yksi juoma per viikko – ja kaksi kolmesta osallistujasta myös tupakoi. Tutkijoiden mukaan löydökset eivät välttämättä päde muihin väestöihin, kuten heihin, jotka eivät juo niin usein.

Tutkijoiden mukaan on myös mahdollista, että krapulat lykkäsivät juomista joillakin ja nopeuttivat sitä toisella ja nämä kaksi vaikutusta kumosivat toisensa. Tutkijat sanoivat, että lisätutkimusta pitäisi tehdä siitä, vähentääkö krapula seuraavan juomiskerran juomien määrää.

Lähde: LiveScience