Kissanomistajat jäivät onnellisuudessa jopa heidän jälkeen, ketkä eivät omista lemmikkejä ollenkaan.

Koiranomistajat ovat lähes tuplasti onnellisempia kuin kissanomistajat, selviää kyselytutkimuksesta. General Social Surveyssa (GSS) 36 prosenttia koiranomistajista kertoi olevansa ”todella onnellisia” verrattuna vain 18 prosenttiin kissanomistajia.

Kyselyn tulosten mukaan koiranomistajat ovat hieman onnellisempia kuin he, joilla ei ole lemmikkejä lainkaan (36% vs. 32%). Kissanomistajat jäivät siis myös lemmikkejä omistamattomien jalkoihin onnellisuudessa, kun taas sekä kissoja että koiria omistavista 28 prosenttia kertoi olevansa ”todella onnellisia”.

Tulokset eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että onnellisuus olisi juuri koirasta aiheutuvaa, vaan se vain osoittaa kytköksen; onnellisuuteen voivat vaikuttaa muutkin tekijät. The Washington Postin mukaan kysely esimerkiksi osoitti, että koiranomistajat ovat todennäköisemmin naimisissa sekä omistavat talon kuin kissanomistajat, ja nämä molemmat tekijät tunnetusti vaikuttavat onnellisuuteen ja elämän tyytyväisyyteen.

The Independentin mukaan GSS on kerännyt tietoa amerikkalaisten asenteista, käytöksestä ja ominaisuuksista vuodesta 1972 lähtien. Kyselyssä on seurattu niin osallistujien parisuhdetilanteita kuin kannabiksen käyttöä.

Osallistujamäärät vaihtelevat vuosittain, mutta ne vaihtelevat yleensä 1 500 ja 3 000 aikuisen välillä. Tämän kyselytutkimuksen tiedot kerättiin vuoden 2018 huhtikuun ja marraskuun välillä.

Lemmikillä monia hyötyjä

The Independent kertoo, ettei kyseessä ole suinkaan ainoa tutkimus, jossa on verrattu koiran ja kissan omistamisen hyötyjä. Toisessa tutkimuksessa osoitettiin, että koiranomistajat kävelevät keskimäärin noin 1 400 kilometriä vuodessa.

Tämän myötä koiranomistajat ovat usein paremmassa kunnossa kuin he, joilla ei ole koiraa, sekä heidän mielenterveytensä on paremmalla tasolla ja stressitasot pienemmät. Vuonna 2016 tehty tutkimus sen sijaan toi ilmi, että koiranomistajat saivat paremmat tulokset hyvinvoinnin kaikilla osa-alueilla verrattuna kissoja omistaviin.

Kissanomistajilla ei kuitenkaan ole syytä huoleen, vaan kissan omistaminen on monella tapaa hyvästä hyvinvoinnille. Aiemmissa tutkimuksissa on myös ilmennyt, että lemmikin omistaminen ylipäänsä on hyvästä ja erityisen merkityksellisiä ne voivat olla mielenterveysongelmia omaaville.

The Independentin mukaan yksi kysely, joka tehtiin tuhannelle yli 55-vuotiaalle koiran- ja kissanomistajalle selvitti, että lemmikkejä omistavat todennäköisemmin ovat tyytyväisiä työhönsä ja lähes puolet kyselyyn osallistuneista kertoi, ettei lähes koskaan tunne oloaan yksinäiseksi lemmikkinsä ansiosta.

Tutkimuksissa on myös saatu selville, että lemmikin omistaminen voi parantaa verisuoniterveyttä ja alentaa verenpainetta, kun taas kytkös lemmikin kanssa on yhdistetty helpottamaan masennusoireita.

Jos suunnittelet lemmikin ottamista – olipa se kissa, koira tai mikä tahansa muu – muista tutustua lemmikin hoitoon ja vaatimuksiin etukäteen, jotta tiedät, oletko valmis sitoutumaan lemmikkiin. Lemmikki ei ole lelu, vaan elävä olento, joten siitä täytyy pystyä huolehtimaan koko sen eliniän ajan.

Lähde: The Independent, The Washington Post