Tutkijoiden mukaan tunne on myös molemminpuolinen.

Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiset rakastavat lemmikkikoiriaan samalla tavalla kuin lapsiaan ja tunne on molemminpuolinen. Tutkijoille selvisi, että oksitosiinitasot nousevat sekä ihmisten että koirien aivoissa, kun koira tuijottaa omistajaansa, kertoo brittilehti Telegraph.

Tutkimusta varten koiria laitettiin samaan huoneeseen omistajiensa kanssa ja tutkijat dokumentoivat kaikki kanssakäymiset niiden välillä, kuten puhumisen, kosketuksen ja tuijottamisen. Tämän jälkeen sekä ihmisten että koirien virtsasta mitattiin oksitosiinin tasot.

Telegraphin mukaan tutkijoille selvisi, että lisääntynyt katsekontakti koirien ja niiden omistajien välillä oli nostanut hyvän olon hormonina tunnetun oksitosiinin määrää kummankin kohdalla.

”Suhteemme koiriin on hyvin samankaltainen kuin vanhemman ja lapsen välinen suhde. Reagoimme koiriimme kuin ihmislapsiin. Aivokuvaustutkimukset ovat osoittaneet, että äitien aivoissa tapahtuu samanlaisia reaktioita kuviin omasta koirasta kuin kuviin omasta lapsesta”, tutkija Evan MacLean tutkimukseen osallistuneesta Duken yliopistosta sanoi.

”Yksi teoria voi olla, että koirat ovat löytäneet tavan kaapata tällaisia vanhemmuusreaktioita ja ajan myötä koirat ovat omaksuneet enemmän lapsenomaisia piirteitä liittääkseen itsensä vielä enemmän osaksi elämäämme”, hän jatkoi.

Oksitosiinilla tiedetään olevan vahva vaikutus ehdottoman rakkauden ja suojelun tunteiden laukaisussa, kun vanhemmat ja lapset katsovat toisiaan silmiin tai halaavat. Tutkijat sanovat tutkimukse osoittavan, että koira tuntee olevansa kuin perheen lapsi, ei lauman heikompi osapuoli.

”Minusta tämän tutkimuksen tulokset sopivat hyvin siihen lapsi-vanhempi-malliin otettaessa huomioon, että tiedämme oksitosiinilla olevan niin tärkeä rooli vanhempien kiintymyksessä lapsiinsa”, MacLean lisäsi.

Lähde: Telegraph