Tutkijoiden mukaan monet odottavat äidit eivät tarvitse monivitamiinivalmisteita.

Monet odottavat äidit saattavat ostaa kalliitakin monivitamiinipillereitä, mutta turhaan. BBC:n mukaan tutkimus on paljastanut, että vitamiinilisät eivät tehostaneet odottavien äitien ja vauvojen terveyttä.

Tutkijoiden mukaan odottavien äitien pitäisi kuitenkin varmistaa, että noudattavat tasapainoista ruokavaliota ja ottavat foolihappoa ja D-vitamiinia. A-vitamiinia sen sijaan kannattaa varoa, sillä BBC:n mukaan sen liiallinen nauttiminen voi olla haitaksi vauvalle.

Drug and Therapeutics Bulletin -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan foolihapolla oli eniten näyttöä sen nauttimisen tueksi. Niin tutkimus kuin Suomen Terveyden ja hyvinvoinin laitos (THL) suosittelevat nauttimaan 400 mikrogrammaa foolihappoa päivässä, sillä se voi suojata sikiötä hermostoputken sulkeutumishäiriöltä.

D-vitamiinin suositusmäärä taas on 10 mikrogrammaa päivässä ja THL suosittelee samaa kaikille raskaana oleville ympäri vuoden. THL:n suositus on nauttia vitamiinin D3-muotoa.

Brittiläisen kätilöiden järjestö Roayl College of Midwivesin edustaja Janet Fylen mukaan raskaana olevia tai raskautta suunnittelevia naisia kehotetaan noudattamaan terveellistä, monipuolista ruokavaliota, johon sisältyy hedelmiä ja kasviksia sekä foolihappolisää.

”Korostamme myös, että raskaana olevien naisten ei tarvitse syödä kahden edestä. Se on myytti ja tarvitaan vain normaali, tasapainotettu määrä ruokaa”, Fyle sanoi BBC:n mukaan.

Voit lukea lisää THL:n suosituksista ravintoaine­valmisteiden käytöstä raskausaikana täältä.

Lähde: BBC, THL